Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.05.30. - Tuesday, Zsanett, Janka napja van.

Belföldi hírek

Okos programcsomagot fejleszt a PTE

2022. January 11. 20:46
Okos programcsomagot fejleszt a PTE

A Pécsi Tudományegyetem egy okos programcsomagot fejleszt az orvosdiagnosztika iparágán belül.

Több mint 2 milliárd forintos fejlesztés indul a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont (PTE SZKK) vezetésével. Az intézmény egy olyan okos programcsomag kifejlesztésén dolgozik, amely az orvosdiagnosztikához kapcsolódik. Az egyetem által kifejlesztett alkalmazás lehetővé teszi az egészségügyi adatok okoseszközökön történő elemzését és hasznosítását.

 

A beruházáshoz a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 2 milliárd forinttal, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú NKft. (BZAK) pedig 200 millió forinttal járul hozzá a projekthez, amelyben egyébként a 4iG Nyrt. is részt vesz, akik több európai országban az 5G-s hálózatot fejlesztik.

 

A program 2022 végén zárul le és azonnali eredményeil lehetnek

 

A kutatási program várhatóan 2022 végéig tart majd és igazi világújdonságnak fog számítani az a rendszer, amit a pécsi szakemberek kifejlesztenek. A bioinformatikai elemző programcsomag mellett egy kompetenciaközpont is létrejön. A központ az új egészségügyi szolgáltatások fejlesztését segíti majd a jövőben, az ott dolgozó szakemberek pedig innovatív adatgyűjtési-, elemzési- és információfeldolgozási módszereket fognak kidolgozni.

 

A résztvevő kutatók szerint a programcsomag és a kompetenciaközpont olyan eredményeket hoz a közeljövőben, amelyek a gyakorlatban is alkalmazhatóak lesznek az egészségügyi technológiában.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu