Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Nyár végén elindul a debreceni oltóanyaggyár építése

2021. május 18. 10:50
Nyár végén elindul a debreceni oltóanyaggyár építése

100 nap múlva teszik le Debrecenben a nemzeti oltóanyaggyár építési alapkövét - közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László elmondta, hogy a Debreceni Egyetemen, valamint annak környezetében megtalálható a szükséges tudás, ami az oltóanyag gyártáshoz szükséges. Az államtitkár azt is elárulta, hogy 2022 végére Magyarországon magyar vakcinát szeretnének gyártani az ország lakóinak élete és egészségének megvédésének érdekében, a 100 nap múlva esedékes alapkőletétel pedig azért szükséges, hogy a jövő év végére meg is valósuljon ez a terv - közölte a hétfői sajtótájékoztatón.

 

Amint létrejön az oltóanyaggyár, akkor 2022 végétől biztosítva lesz az önellátás a járványokkal, valamint a fertőző betegségekkel szemben, így a magyarok és a Kárpát-medence lakói számára is. György László arra is kitért, hogy az utóbbi évtizedben gyakorlatias és patrióta gazdaságpolitika jellemezte Magyarországot, amit folytatni szeretnének továbbra is: "Hiszünk abban, hogy mindent, amit versenyképesen lehetséges vagy a lakosság biztonsága miatt szükséges, azt tudnunk is kell Magyarországon előállítani" - fogalmazott.

 

Nagy lehetőséget jelenthetne a nemzetközi ellátásba történő részvétel

 

Az államtitkár többek között azt is elárulta, hogy a hajdúsági megyeszékhelyen létrejövő oltóanyaggyár tervezését és az előkészületeket már a járvány kitörése előtt megkezdte a kabinet. György László szerint az oltóanyaggyártás az egyik leginkább megtérülő beruházás, gazdasági értelemben is, hisz a globális vakcina piac éves bevétele a járvány előtti 50 milliárd dolláros összegről 3 éven belül 95 milliárd dollára ugrott, tehát majdnem a duplájára.

 

Ez az összeg a magyar GDP majd ⅔-a, vagyis óriási lehetőséget jelenthet a magyar gazdaság számára a vakcinagyártás, majd a nemzetközi ellátásba történő bekapcsolódás.

 

"Ez azt jelenti, hogy a nemzeti oltóanyaggyár létesítése egy olyan ipari kultúra kialakításához vezet, amely felfedezésekben gazdag, a magyarok kreativitását megmozgató, nagy hozzáadott értéket teremt és így magas béreket fizetni képes munkahelyeket hoz létre" - mondta György László.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu