Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Nőtt a hazai gabonafélék exportvolumene

2021. március 31. 09:26
Nőtt a hazai gabonafélék exportvolumene

Sokkal több külföldi országban értékesítették a magyar gabonát 2020-ban, mint az azt megelőző évben, derül ki az Agrárközgazdasági Intézet adataiból. Az élelmiszer-külkereskedelmi aktívum majdnem felét a gabonamagvak adták.  
 

A gabonák külkereskedelmi aktívuma teljes egészében negyedével nőtt az előző évben. Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint 1,412 milliárd forint értékben sikerült eladni a hazai gabonafélékből a külföldi országoknak. Ez a teljes élelmiszer-külkereskedelmi többlet negyvennégy százaléka. Legjellemzőbb vásárlóink az EU-s tagállamok, de egyéb országokban is nagy a felvevőpiaca például a vetőmagnak használt gabonáknak. 

 

A gabona exportértéke 2020-ban 16,9 százalékon állt, összesen 8,3 millió tonnát értékesítettek a gazdák külföldön. A részletezés szerint 4,3 millió tonna kukoricát, 3,1 millió tonna búzát és 0,9 millió tonna árpát. Mindegyik növény exportértéke különböző mértékben nőtt az előző évhez képest. A kukorica exportvolumene 34,9, a búzáé 24,6 százalékkal, az árpáé 83,8 százalékkal nőtt. 

 

Kukoricatábla

 

A kukorica esetében gyakorlatilag 99 százalékban EU-s tagállamok vásárolták fel az exportra szánt gabonát, de az árbevételnek csak 86 százaléka realizálódott a belső piacon. Ez annak köszönhető, hogy a harmadik országokba, például Ukrajnába, Fehéroroszországba, Oroszországba vagy Szerbiába exportált kukorica esetében jellemzően a vetőmag volt túlsúlyban.  

 

A búza 93,1 százaléka landolt valamelyik EU-s tagállamban, Olaszország vásárolt tőlünk a legtöbbet, 1,2 millió tonnát. Románia a második 670 millió tonnával, az unión kívül pedig Bosznia-Hercegovina volt a legnagyobb vevő, 182,4 tonna búzát szállítottunk nekik.  

 

Árpából majdnem az exportra szánt termés száz százaléka az EU-ba ment, 867 ezer tonnát szállítottunk külföldre. Az Intézet számai alapján a legfontosabb célpiac Románia (499,4 ezer tonna), Olaszország (186,5 ezer tonna) és Ausztria (116,6 ezer tonna) volt. 

 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu