Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Belföldi hírek

Nő a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya

2016. August 04. 12:30
Nő a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya az öt évvel ezelőtti 18 százalék után, idén már a 30 százalékot is elérheti.

Tanúsítvány és akkreditáció keretein belül 2011-ben 43 ezer, tavaly pedig már 78 ezer megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztattak. A rehabilitációs kártyát, amely két éven keresztül mentesít a szociális hozzájárulási adó fizetésétől, tavaly már több mint 30 ezer ember támogatására használták fel. A munkáltatók körében a munkaerőhiány is egy újabb ösztönzést jelent, ugyanis ha egy 25 alkalmazottnál nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a hiányzó létszám után munkavállalónként fizetendő 964 500 forintos éves rehabilitációs hozzájárulást. 

Európai Unió

A jelenlegi 25-30 százalék közötti foglalkoztatási ráta ugyanakkor még jelentősen elmarad az Európai Unió 50 százalék körüli értékétől

 

Főként az észak-dunántúli és közép-magyarországi régiókban élénkült a munkaadók érdeklődése a megváltozott munkaképességű csoportok iránt.  A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának élénkítését egy idén májustól hatályos változtatás is tovább segítette, amely a rehabilitációs ellátottak foglalkoztatásánál eltörölte az eddigi heti 20 órás időkorlátot és lehetővé tette, hogy az érintettek a jelenleg hatályos havi bruttó 166 500 forintos kereseti korlátig, ami a minimálbér 150 százalékának felel meg akár teljes munkaidőben is dolgozhatnak.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu