Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.21. - Wednesday, Eleonóra napja van.

Belföldi hírek

NGM: Még idén újabb mentőövet kaphatnak a devizaadósok

2013. August 22. 10:25
NGM: Még idén újabb mentőövet kaphatnak a devizaadósok
A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, Orbán Gábor beszélt arról, hogy még 2013 vége előtt elindulhat a devizahitelesek újabb mentőprogramja.

Orbán Gábor


A jelenlegi információk szerint minden devizaadósnak kötelező lesz igénybe vennie a most készülő legújabb mentőcsomagot, ám ha valaki külön nyilatkozik, hogy ki akar maradni belőle, erre lesz lehetősége.

Orbán Gábor az állami szerepvállalásról azt mondta: "nem látom be, miért ne csoportosíthatná át az állam az árfolyamgátra szánt erőforrásait egy másik programra, ha azt tapasztalja: a jogosultak alig 40 százalékának jelent megoldást az árfolyamrögzítés". A másik ok, hogy a devizahitelek forintosítása a jegybank esetében jelentős megtakarítással járna, az így felszabaduló erőforrást pedig fel lehetne használni az új programra.

Bár a kormány egyértelműen az adósok oldalán áll, nem kockáztathatja a pénzügyi rendszer stabilitását a devizaadós mentés közepette - emelte ki.

Az államtitkár szerint szakmailag most is indokolt lehet az MNB szerepvállalása, hiszen a lakossági devizahitelezés visszaszorításával a jegybanki devizatartalék-igény is mérséklődhet.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu