Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.06.03. - Saturday, Klotild napja van.

Belföldi hírek

NGM: A vártnál is nagyobb GDP-növekedés Magyarországon

2014. August 14. 10:51
NGM: A vártnál is nagyobb GDP-növekedés Magyarországon

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint idén a második negyedévében 3,9 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2014. első negyedévéhez mérve 0,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. Ez a növekedési ütem az európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számít. A magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben jóval a nemzetközi szervezetek (EU, IMF) által korábban előre jelzett 2-2,3 százalékos növekedési érték felett van. A részletes II. negyedéves GDP-adatokat a KSH egyébként 2014. szeptember 3-án teszi közzé.

A vártnál nagyobb GDP-növekedés hátterében a piaci szolgáltatások gyorsabb bővülése állhat. A kedvező adatok nem meglepőek, hiszen az ipari termelés folyamatosan 10 százalék, vagy a feletti növekedést produkál - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szolgáltatásoknál további bővülésére számítunk: a fogyasztás élénkülése a kereskedelmet, a kedvező turisztikai adatok a vendéglátást, míg az ipari termelés a szállítmányozást segítette - teszik hozzá.

 

 

 

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár a friss GDP-adatokról

 

 

Háttér:


A bruttó hazai termék (angolul gross domestic product, GDP, ejtsd: dzsídípí) a közgazdaságtanban egy bizonyos terület – többnyire egy ország – adott idő alatti gazdasági termelésének a mérőszáma. Méri a nemzeti jövedelmet és teljesítményt. Gyakran használják az országban élők átlagos életszínvonalának mutatójaként az egy főre jutó GDP-t, ami azonban túlzott leegyszerűsítésnek tekinthető. (Wikipedia)

 

NGM/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu