Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Belföldi hírek

NGM: a magyar gazdaság folytatta a felzárkózást

2017. February 14. 13:07
NGM: a magyar gazdaság folytatta a felzárkózást

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára kijelentette, hogy a magyar gazdaság folytatta a felzárkózást az európai unió átlagához.

Mind a mezőgazdaság, mind a szolgáltatói szektor kifejezetten erős évet zárt 2016-ban, az ipari termelés némileg gyengébb volt, döntően az európai uniós források ciklikussága miatt. A tavalyi évben élénkült a fogyasztás, a foglalkoztatottak száma és a bérek is jelentősen emelkedtek - mutatott rá az államtitkár. Szólt a magánberuházásokról is, amelyek felfutottak 2016-ban, ugyanakkor  a nagy állami beruházások az uniós források ciklikussága miatt visszaestek az előző évhez képest.

 

Ipari termelés Magyarországon, 2001-2016

Ipari termelés Magyarországon, 2001-2016


Az államtitkár kiemelte, hogy az export is jól alakult, így a fogyasztás, a kivitel és a beruházások kedvező alakulása járultak hozzá a 2 százalékos gazdasági növekedéshez. Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a tavalyi 2 százalékos gazdasági növekedés jó alapot ad arra, hogy az idén érdemben magasabb, akár 4 százalék körüli bővüléssel lehessen számolni. A külkereskedelmi egyenleg tavaly soha nem látott rekorddal 10 milliárd eurót tett ki, míg az államháztartás hiánya is jócskán elmaradt a 3 százalékos küszöbtől.

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu