Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Belföldi hírek

NGM: a kkv-knak érdemes a kisvállalati adókat választaniuk

2017. February 15. 13:45
NGM: a kkv-knak érdemes a kisvállalati adókat választaniuk

A Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adót (kiva) választaniuk.

Izer Norbert felidézte, hogy idén a duplájára, 12 millió forintra emelkedett a kata bevételi határa. Az egyéni vállalkozók, önfoglalkoztató vállalkozások egy tételes adó befizetésével kiválthatják a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat, a munkáltatót terhelő adókat, tehát a legtöbb fontos adónemet - hangsúlyozta. A kiva esetében az adókötelezettség meghatározása egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá vált, illetve kedvezőbb lett több részletszabály is. A vállalkozások 80 százaléka jobban járhat ezzel az adónemmel, mint a társasági adóval.

 

a kkv-knak érdemes a kisvállalati adókat választaniuk

Megéri a kis- és középvállalkozásoknak a kisadózó vállalkozások tételes adóját vagy a kisvállalati adót választaniuk

 

A kata választása esetén a kisadózók havi 50 ezer forint befizetésével eleget tesznek a legtöbb adózási kötelezettségüknek. A nem főállásban dolgozó kisadózóknak lehetőségük van 25 ezer forintos mértékkel adót fizetni. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kata szabályozása rugalmassága miatt is kedvező. A kivát érintő változások közül kiemelte, hogy az adókulcs 16-ról 14 százalékra csökkent idén, duplájára emelték a létszámhatárt, már 50 foglalkoztatottig választhatják a cégek ezt az adózási formát, illetve 500 millió forint árbevételig.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu