Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Belföldi hírek

NGM: a foglalkoztatásnak köszönhető a költségvetési hiány csökkenése

2017. January 23. 13:20
NGM: a foglalkoztatásnak köszönhető a költségvetési hiány csökkenése

Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkár ismertetése szerint elsősorban a foglalkoztatáshoz köthető bevételek növekedésének köszönhető, hogy a tavalyi költségvetési hiány lényegesen alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. 

Ismertette, hogy a költésgvetés bevételi oldalában elsősorban a foglalkoztatáshoz köthető bevételek emelkedtek jelenetősen, ami a kormány terveinél is jobban alakult. 2015-höz képest 490 milliárd forint volt a többletbevétel tavaly, ebből 300 milliárd a foglalkoztatottság és a bérkiáramlás növekedésének köszönhető. Hozzátette, hogy a kiadási oldalon a jól megtervezett és feszesen végrehajtott költségvetés is szerepet játszott a hiány mérséklésében.

 

Az államháztartási egyenleg Magyarországon

Az államháztartási egyenleg Magyarországon

 

Adorján Richárd az államadósságról szólva elmondta, hogy pontos számokat egyelőre nem tudni, de az elmúlt év végén 74 százalék körül alakult a GDP-arányos államadósság, azaz csökkent a 2015 év végi 74,7 százalékról. Az idei költségvetésről elmondta, hogy egyértelműen teljesíthető a 2,4 százalékos hiánycél. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya tavaly 848,3 milliárd forint volt, ami 388,9 milliárd forintos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu