Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Nemzetközi szinten is erősödnek a hazai vállalkozások

2021. március 30. 09:30
Nemzetközi szinten is erősödnek a hazai vállalkozások

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közlése szerint a magyar vállalatok erősödnek, a nemzetközi piacon pedig tudatosság jellemzi őket. Egyre többen igényelnek ugyanis EU-s védjegyeket.  

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát a Világgazdaság kereste meg. Az SZTNH elemzése rámutat, hogy az európai uniós védjegyekből egyre többet igényelnek a hazai vállalkozások. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok exportra szánt termékeit védjeggyel nem tudják majd másolni. A cégek részéről ez egyfajta tudatosságot is feltételez, hiszen nem az után kapnak észbe, amikor már lekoppintották a terméküket, hanem eleve védjeggyel vonulnak a nemzetközi piacra.  

 

Kozmetikumokra is kérhető védjegy

 

Az is megfigyelhető, hogy egyre több vállalkozó nyit az export irányába, 2020-ban tizenegy százalékkal többen nyújtottak be védjegybejelentést, mint korábban. Az EU-n túl további 205 nemzetközi védjegybejelentést tettek a magyar vállalatok. A legtöbb védjeggyel az ismert Richter Gedeon és a Zwack Unicum rendelkezik, de meglepő módon az Ursa Salgótarján Zrt. is az élen áll e tekintetben. A vállalat üveggyapot termékeket gyárt. 

 

Nemzeti úton is lehet védjegybejelentést tenni, ennek száma is nőtt a tavalyi évben, 2,4 százalékkal több igényt regisztráltak az előző évhez képest. A bejelentők 61 százaléka intézményi, 39 százaléka egyéni volt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatai szerint. A legtöbb nemzeti védjegybejelentéssel a Richter Gedeon Nyrt. rendelkezik, szám szerint 72-vel. Az Egis Gyógyszergyár is szép számút birtokol a maga 55 védjegyével. Őket követi a Tolnagro Kft. 30-cal, a SáGa Foods Zrt. 22-vel és a PQ Partners Limited 14-gyel.  

 

Az átfutási idő csökkent 2020-ban, nagyjából 24 hetet kell várni a benyújtást követően, míg valaki a védjegy birtokosa lesz.  

 

 

M. A. 

Forrás: VG

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu