Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

Nemzetiségi Gála 2014 - A Nemzeti Művelődési Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjátadója

2014. December 08. 11:53
Nemzetiségi Gála 2014 - A Nemzeti Művelődési Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjátadója

A Nemzeti Művelődési Intézet a Budai Vigadóban 2014. december 7-én rendezte meg a jubileumi, X. Nemzetiségi Gálát, amelyen a megjelenteket dr. Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte.

A Nemzetiségi Gálán színvonalas gálaprogramnak lehettek tanúi a nemzetiségek képviselői, a kulturális intézmények és szervezetek munkatársai, a hazai és külföldi sajtó képviselői, valamint a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjai a nemzetiségi közösségek kulturális teljesítményeiből válogatva. Az eseményen tiszteletét tette Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és dr.Kovács József országgyűlési képviselő is.

 

 

Dr. Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára

 

Dr. Deák Imre emlékeztetett: a kormány december 18-át a kisebbségek, illetve a nemzetiségek napjává nyilvánította, és ehhez kapcsolódóan a Nemzeti Művelődési Intézet jogelődje 10 éve megalapította a  „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat. E rangos megbecsüléssel hálával és elismeréssel adózunk a magyarországi nemzetiségekhez tartozó, kulturális és művészeti területeken kimagasló eredményel tevékenykedő személyeknek, intézményeknek, civil szervezeteknek, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.

 

 

 

Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője

 


A  Nemzetiségi Gála híven reprezentálja a magyarországi nemzetiségek nyelvi sokszínűségét is, emellett hitet tesz a nemzetiségek kultúrájának, amatőr művészeti tevékenységeinek, teljesítményeinek, az együtt élő népek kultúrájának minél szélesebb körben való terjesztése, megszerettetése, valamint a hagyományápolására való ösztönzés mellett. Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője az eseményen elmondta: a minisztérium egyik legfontosabb feladata a közösségek megerősítése, de ugyanilyen lényeges az egymás felé fordulás is.

 


 

 

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójának beszéde

 

 

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója beszédében kiemelte: az intézet egyik missziója, hogy segítséget nyújtson az aktív közösségeknek saját örökségük, értékeik és gyökereik felkutatásában, gondozásában és megőrzésében. A „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díjat, mellyel egy bilobalevelet, az összetartozás szimbólumát formázó emlékplakett és díszoklevél jár, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója adományozza. Az idei, X. jubileumi év alkalmából Závogyán Magdolna tíz díjat adományozott.

 

Nemzetiségi Gála 2014, Nemzeti Művelődési Intézet, PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE 

 

Nemzetiségi Gála 2014 - A Nemzeti Művelődési Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjátadója

 

 

2014-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjban részesült:

- a „Kariatidák” Görög – Magyar Nők Kulturális Egyesület,

- a Mohácsi Sokácok Olvasóköre,

- Dr. Sutarski Konrád Bogumił költő és műfordító, kisebbségi politikus, a magyarországi Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat háromszor megválasztott elnöke,

- a geresdlaki babavarró kör,

- a paksi Roger Schilling Blasskapelle, hagyományos sváb zenekar,

- a Fláre Beás együttes,

- Szabó Péter, 81 esztendős eleki születésű táncos, hagyományőrző,

- Aszódi Csaba András Ecseren született, szlovák hagyományőrző,

- Szukics Marianna népművelő, irodalom-, valamint szlovén nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanár

- a „Rondó” nemzetiségi magazin műsora.

 

 

 

MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu