Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.13. - Saturday, Ida napja van.

Belföldi hírek

Németh Lászlóné az energiahatékonysági támogatásokról

2013. April 11. 09:45
Németh Lászlóné az energiahatékonysági támogatásokról
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter szerint az elmúlt 2 évben 60 ezer lakást korszerűsítettek, mintegy 21,32 milliárd forint támogatással a panelprogramban.
Az ún. panelprogram a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb, kormányzati ciklusokon átívelő lakóépület-rehabilitációs programja. A panelprogram során olyan fejlesztéseket támogattak, amelyek hatékonyabbá tették a panelházak energiagazdálkodását.

Az államszocialista évtizedekben épült panelházak egyik leggyengébb pontja a hőszigetelés elégtelensége volt. A lakótelepeket többnyire külföldről valutáért beszerzett és folyamatosan dráguló energiahordozókkal fűtötték, így az állam számára a legkedvezőbb megoldás az volt, ha az épületek hőszigetelését támogatja. A panelházak külső falainak hőszigetelése mellett külön támogatták a régi elavult nyílászárók korszerűekkel történő lecserélését is.


panelprogram

A különböző panelprogramok keretében mintegy 60.000 lakás korszerűsítése történt meg


A nemzeti fejlesztési miniszter tájékoztatása szerint a ZBR-Panel II. alprogramban több mint 16,7 milliárd forint támogatást ítéltek meg az elmúlt két és fél évben, ami 30.000 család otthonának felújításához járult hozzá.

A miniszter kiemelte azt is, hogy a kormány az Új Széchenyi Tervvel és a nemzeti energiastratégia céljaival összhangban a fenti támogatási konstrukción túlmenően is elkötelezett az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiák alkalmazásának elterjesztése iránt, s azt 2010 óta 150 milliárd forint támogatással segítette.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu