Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Nem mi őrizzük a kultúrát - a kultúra őriz minket

Nem mi őrizzük a kultúrát - a kultúra őriz minket

Ezt Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti kultúra - társadalom, gazdaság, jólét című konferencián szerdán a Parlamentben. A nemzeti kultúra minősége határozza meg, hogy egy nemzet mennyire tud sikeres lenni egy nemzet a 21. században, mennyire képes arra, hogy kialakuljon a közösség iránti hűséget, a tevékeny állampolgári attitűd - tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy az érzelmi kultúrára, a művészeti nevelés szerepére a köznevelésben nem lehet "luxuscikként" tekinteni, mivel az hozzájárulhat a nemzeti önazonosság erősítéséhez, a versenyképes munkaerő képzéséhez, végső soron pedig a gazdasági sikerességhez is. A politika és a kultúra viszonyáról elmondta: azok az önvédelmi reflexek, melyek meghatározzák politikai döntéseinket - kulturális identitásunkból fakadnak. A sikerességről szólva a miniszter elmondta: tisztázni kell a fogalmat, a sikeresség lehet abszolút pozitív jelző is. A miniszter kiemelte: az elitkultúra is lehet népszerű és széles körben sikeres, valamint még a sokat támadott tömegmédia is válhat kultúraközvetítővé, erre jó példa a Virtuózok és a Fölszállott a páva televíziós műsorok. A kultúrával összekapcsolva a sikeresség fogalmát kijelentette: az erős nemzeti kultúrából óhatatlanul gazdasági sikeresség is lesz. A miniszter az európai identitásról szólva kijelentette: az az erős nemzeti identitásokon nyugszik.

 
Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének előadása


A jelen nagy kérdése a miniszter szerint az: képesek vagyunk-e a kor kihívásaihoz mért képzést adni az iskolákban. Kijelentette: nem mondhatunk le nagy országos programok szervezéséről, mely a legkisebb, legtávolabb lévő iskolákba is eljut. Ilyen az, hogy minden diák jusson el határon túli közösségbe. "A kultúra felemel" - jelentette ki Balog Zoltán, hozzáfűzve, hogy a kultúra jelenti a különbséget a "tisztes" és a "lumpen" szegénység között.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu