Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Negyedik zsebműholdját is felküldi a Műegyetem

2021. március 19. 09:28
Negyedik zsebműholdját is felküldi a Műegyetem

Magyar idő szerint szombat reggel 7:07-kor lövik fel Kazahsztánból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem legújabb, immár negyedik zsebműholdját, amellyel az iskola professzorai és hallgatói méréseket végeznek majd. A BME sokadik sikeres kísérlete arra ösztönözte az egyetemet, hogy az intézmény Villamosmérnöki és Informatikai Karán jövőre űrmérnök mesterképzési szakot indítson. 

A BME hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze a SMOG-1 névre hallgató zsebműhold, amelyet szombaton, egy orosz rakéta hátán juttatnak ki a világűrbe. A rakéta hátán több műhold is utazik majd. A magyar kisméretű műhold a BME negyedik eszköze lesz a világűrben, 2014 óta ugyanis gyakorlatilag folyamatosan küldenek fel egységeket a környezet vizsgálata céljából az intézmény hallgatói és professzorai.  

 

A zsebműhold a korábbi típusokhoz hasonlóan az ember által keltett elektromágneses szennyezettséget méri majd a légkörben, vagyis a Föld körül észlelhető elektroszmogról gyűjt adatokat. Emellett a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását is vizsgálják majd az általa összegyűjtött információk alapján.  

 

Az új zsebműhold

 

A SMOG-1 annyiban eltér elődeitől, hogy harmadlagos küldetése is lesz. Egy fékező hatású mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, mely várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot, annak érdekében, hogy minimalizálja azt az időt, amelyet űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi aktív küldetését - részletezte a BME közleményében. 

 

Az esemény érdekessége, hogy élőben követhető lesz, így érdemes szombaton korán kelni, ide kattintva lehet nézni majd a startot. Az eszköz pár nappal később, a jövő hét elején küldi majd első jeleit a fejlesztő csapatnak. 

 

M. A. 

Fotó: bme.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu