Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.18. - kedd, Bernadett napja van.

Belföldi hírek

Négy pontból áll a mesterséges intelligencia akcióterv

2019. október 15. 12:10
Négy pontból áll a mesterséges intelligencia akcióterv

Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter és Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be a mesterséges intelligencia akcióterv pontjait.

Az akcióterv nagyszabású tudatosító kampányokkal és az adatgazdaság beindítását ösztönző intézkedésekkel készíti elő az év végére várható MI országstratégiát.
 
 
 
Palkovics László felidézte, hogy az MI Koalíció egy évvel ezelőtt alakult meg, az azóta eltelt időben pedig 193 cég nemcsak a koalíció tagjává vált, hanem elősegíti az akcióterv és az országos stragégia kidolgozását is. 
 
A miniszter az akcióterv első elemeként említette, hogy meg kell alkotni a magyar adópiac és a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztéma intézményi kereteit.
 
Négy pontból áll a mesterséges intelligencia akcióterv
Hangsúlyozta: a mesterséges intelligencia ökoszisztéma rendszere két dologra fog épülni: a Mesterséges Intelligencia Kiválósági Központra, illetve az MI Koalícióra. A központ olyan kutatásokat hajt majd végre, amiket a koalíció határoz majd meg, a cél pedig, hogy jobban megértsük ezt a területet.
 
Jakab Roland ezzel kapcsolatban kiemelte: definiálni kell azokat az intézményeket, melyek a jövőben az MI ökoszisztéma építésében aktívan részt fognak venni. A területen már erős legitimitással rendelkező két intézménynek köszönhetően fog az MI stratégia jól illeszkedni az európai gondolkodásban - tette hozzá. Fontos, hogy a modellben szervezetileg elválik egymástól a magas szintű kutatási- és oktatási tevékenység, és az elsősorban szervezést és kommunikációt igénylő feladatok.
 
 
 Négy pontból áll a mesterséges intelligencia akcióterv

 

Palkovics László a második pontot kifejtve elmondta: beszeretnénk indítani Magyarország adatgazdaságát. Hozzátette, hogy ez már nem új keletű dolog, hiszen az EESZT - Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér - a magyar egészségügyi adatbázisból épül fel, hasonló megközelítéssel hoznák létre azt a szabályozási, pénzügyi környezetet, ami alkalmassá teszi az adatokat arra, hogy Magyarországon kialakulhasson az MI gazdaság. 

Az MI Koalíció elnöke a konkrétumokról szólva elmondta: adatpiaci platformot hoznak létre, GDPR kompatibilisen, vagyis zárt tesztkörnyezetet. "Kereshetővé tesszük a nem személyhez kötött, vagy teljes mértékben anonimizált közadatokat, illetve a metaadatok gyűjteményét. Elkészült egy adathasználati gyűjtemény is, melyben adatmegosztási és adatigénylési esetek szerepelnek, valamint adatvagyon törvény készítésével csökkentjük az adatmegosztással kapcsolatos bizonytalanságokat. Továbbá létrehozzuk a Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget, melynek felelősségi körébe tartozik majd a felelős, progresszív és állami adatgazdálkodás. A pilot tapasztalatok alapján pedig egy közadatportált hozunk létre a Belügyminisztériummal együttműködve."

 

Négy pontból áll a mesterséges intelligencia akcióterv

 

Palkovics László kimelte: a mesterséges intelligencia nemcsak a szakemberek számára kell, hogy érthető legyen, ennek érdekében pedig pozitívan kell tudatosítani a társadalomban az MI lehetőségeit. A vállalások között említette, hogy Magyarország lakosságának legalább egy százaléka vegyen részt egy képzésen, amelyen megtanulja az MI alapfogalmait, az erről szóló tananyagot pedig mindenki számára elérhetővé teszik e-learning formában. Továbbá vállalták, hogy a lakosság 10 százaléka kapcsolatba kerül majd valamilyen formában a mesterséges intelligenciával, ennek érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írnak majd alá a Csodák Palotájával, valamint a digitális élményközpontokkal.

 

Négy pontból áll a mesterséges intelligencia akcióterv

 

Utolsó pontként a mesterséges intelligencia térkép létrehozását nevezték meg. Az IVSZ-el közösen felmérést készítettek, melyben azt vizsgálták, hogy a cégek végeznek-e valamilyen MI ökoszisztéma építést, használják-e a technológiát. A 108 cég válaszából kiderül, hogy kiemelkedő számú a kutatás- és termékfejlesztés, ez pedig egy kiindulópontot biztosít arról, hogy hogyan áll Magyarország e téren. Jakab Roland elmondta, hogy workshopok keretében tanácskozásra hívják a mezőgazdasági, gyártási, logisztikai és energetikai szakértőket, cél, hogy megvitassák az MI által lehetővé váló kitörési pontokat.

 

"Az MI stragégia jó lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdaság versenyképességét új alapokra helyezzük" - hangsúlyozta Jakab Roland.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu