Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.19. - hétfő, Huba napja van.

Belföldi hírek

Ne vezessék be az SPS-t!

2009. július 29. 21:51
Ne vezessék be az SPS-t!
Továbbra is elutasítja és károsnak tartaná az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetését a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége(Magosz), ezért egyetértésben a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetségbe (MAÉT) tömörült tíz agrár-érdekképviseleti szervezettel felszólítja a kormányt, hogy ne hozzon beláthatatlan következményekkel járó döntést a rendszer bevezetéséről.

A kormány szerdai ülésén foglalkozik az SPS bevezetésének ügyével, miután az Országgyűlés 2008. október 20-án törvényben fogadta el az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetését és működését, ám ezt követően a köztársasági elnök kifogást emelt a törvény egyes rendelkezései ellen az Alkotmánybíróságnál. A testület még nem foglalt állást a témában.

A Magosz szerdai MTI-hez eljuttatott közleményében felszólítja Bajnai Gordon miniszterelnököt, valamint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert: tartsák tiszteletben Sólyom László köztársaság elnök döntést, és az Alkotmánybíróság (AB) függetlenségét. "Az új agrártámogatási rendszer (SPS) bevezetése súlyosan sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét, tekintettel arra, hogy az Alkotmánybíróság még nem hozta meg jogértelmező döntését" - áll a közleményben.

Az új rendszert, Szlovénia és Málta kivételével, egyetlen új uniós tagállam sem vezette be. Az Európai Unió 2013-ig nem javasol változtatást, mert 2014-től új támogatási rendszer lép életbe az unióban.

A rendszer átalakítása több forrást nem jelent, ugyanakkor a bevezetés több milliárd forint többletköltséget igényel, és az átállás bizonytalanságot, nehézséget okoz az egész magyar mezőgazdaságban - vélik. A rendezetlen viszonyok miatt bizonytalanná válik, vagy éveket késhet az uniós pénzek kifizetése - érvel közleményében a Magosz.

"Ha a jelenlegi torz, rendezetlen birtokszerkezet állandósulna, kettős földár- és kettős földbérleti díj rendszer alakulna ki, és a vidék a spekuláció terepévé válna" - tartalmazza a közlemény.

(forrás: fidesz.hu - MTI)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu