Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Belföldi hírek

Navracsics Tibor és Varga Mihály tagjai lesznek a következő kormánynak

2010. April 29. 19:19
Navracsics Tibor és Varga Mihály tagjai lesznek a következő kormánynak
Orbán Viktor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő kormányban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes lesz, emellett közigazgatási és igazságügyi miniszter, Varga Mihály pedig a Miniszterelnökséget irányítja majd a miniszterelnök államtitkáraként.
Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott megbeszéléséről szólva elmondta: Sólyom László felkérte a kormány alakításának elkezdésével és szervezésével, s ő ezt vállalta. Mint mondta: a kétharmados felhatalmazás világossá teszi, hogy a magyar emberek mást várnak a kormánytól, mint amit az elmúlt nyolc évben láttak. „A választópolgárok azzal bíztak meg, hogy építsük fel a nemzeti együttműködés rendszerét, ezt mi becsülettel el is fogjuk végezni” – jelentette ki, majd hozzátette: „nem lesz rangkórság, vagy másfajta dáridó”.

Varga Mihály, Navracsics Tibor, Orbán Viktor és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón

A következő kormány struktúrájáról szólva közölte, hogy a kormányfő politikáját a Miniszterelnökség szervezi, ezt Varga Mihály államtitkárként vezeti majd, s az lesz a feladata, hogy a politika a választók által kijelölt úton menjen. Orbán Viktor leszögezte: új alapokra helyezik a kapcsolatot az emberekkel, a sajtóval, a nyilvánossággal, s ezért a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter felel majd. Mindebből látszik, hogy a miniszterelnök dolga is más lesz, mint amit a korábbi „kormányzati oligarchák” megvalósítottak ebben a pozícióban. „A miniszterelnök nem főnöke, vagy tulajdonosa az országnak, amely vezetői feladattal látta őt el” - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Összességében átfogóbb, hatékonyabb kormányzati struktúrát hoznak létre, ez másfajta koordinációt igényel, ezért megszűnik a Miniszterelnöki Hivatal, a feladatát a közigazgatási minisztérium látja el.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter Navracsics Tibor lesz, aki egyben miniszterelnök-helyettes is lesz, s elsődleges feladata a minisztériumok munkájának összehangolása lesz.

Orbán Viktor kiemelte: nem lesznek csúcsminisztériumok, a kormány további tagjai számára jövő hétfőre összehívtak egy megbeszélést a parlamentbe, ekkor mutatják majd be a leendő tárcavezetőket, mert mint mondta: "szeretnénk méltó módot teremteni a bemutatásnak”.

Varga Mihály, Navracsics Tibor, Orbán Viktor és Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón

A Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály elmondta: már megkezdte leendő hivatala kereteinek kialakítását, s leszögezte: mindent megtesznek az ellen, hogy bürokratizálódjon a létrejövő új intézmény, majd hozzátette: a korábbiakhoz képest jóval kisebb lesz a miniszterelnök körüli apparátus.

Navracsics Tibor Orbán Viktor felkéréséről elmondta, hogy „a legszebb feladat ez”, leendő munkájáról szólva pedig hangsúlyozta, hogy a magyar államba vetett hit újbóli megerősítése a feladata. Szerinte az állammal szemben az az elvárás, hogy a közjót szolgálja, a magyar nemzetet segítse. A magyar állam eddig magánjavakat szolgált, megnehezítették az emberek életét. „Hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükség” – mondta el, majd hozzátette: Magyarországot újra erőssé kell tenni, ehhez az út a versenyképessé tétel. Úgy véli, nem az emberekkel van a gond, hiszen „versenyképes tudással, versenyképes szorgalommal” rendelkeznek. Egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni az ügyintézést és az intézményrendszert. A politikát és a közigazgatást szét kell választani, nem szabad hagyni, hogy a Gyurcsány-féle rendszer tovább működjön. Elmondta: a közigazgatási és az igazságügyi minisztérium feladata a közjót szolgálni, hogy mindenki megtalálja a saját életéhez a támaszt.

(Forrás: hirtv.hu - mno.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu