Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Nanotechnológiával foglalkozó magyar nőket díjaztak

2021. március 09. 09:48
Nanotechnológiával foglalkozó magyar nőket díjaztak

Idén is kiosztották a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat, amellyel a hazai kutatók eredményes munkáját ismerik el. 2021-ben a modern kor egyik alapvető újdonsága, a nanotechnológia területén értek el nagy sikereket a magyar nők. 

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat olyan kutatónők kaphatják, akik letettek valamit az asztalra a tudomány területén, és inspirálják a fiatal lányokat, nőket azzal, hogy tudósként helyezkednek el és érnek el eredményeket szakmájukban. Rámutatnak arra, hogy nőként is sikeresek lehetnek ezen a területen. 

 

A Nők a Tudományban Egyesület nevéhez fűződik a kiválósági díj, amelyet idén Balogh-Weiser Diána és Ördögné Kolbert Zsuzsanna kaptak a nanotechnológia területén végzett munkájukért. 2021-ben először történt meg, hogy a kutatói tevékenység támogatásáért is díj járt: Jerkovicsné Stefán Klára részesült kitüntetésben. 

 

Kutatónő

 

Ördögné Kolbert Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének egyetemi docense a természettudományok területén elismert kutató. Munkássága a nanotechnológiára terjed ki, a nanotrágyák növények csíráztatásához felhasználható tulajdonságait vizsgálta. Véleménye szerint a nanotechnológia a Föld olyan globális problémáira nyújthat megoldást, mint a növekvő népesség élelmezése. Emellett oktatói tevékenysége is kiemelkedő, hallgatói közt sok lány is van.  

 

Balogh-Weiser Diána egyetemi adjunktus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar kutatója a nanotechnológia fontosságát a műszaki tudományokban vizsgálta. Az egyesület szerint olyan változatos formájú nanoméretű anyagokat fejleszt, melyek fehérjék és enzimek megkötésére képesek. Ezek könnyen alkalmazhatóvá válnak, a gyógyszeripar számára pedig a vegyületek gyors és eredményes vizsgálatát teszi lehetővé. Mikroméretű chipreaktorok fejlesztését is végzi a kutatónő, amellyel kisebb környezeti terhelés mellett érhet el jobb eredményeket a gyógyszeripar.  

 

Jerkovicsné Stefán Klára, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet ügyvivő szakértője az első, aki szintén djat kapott az egyesülettől azért, mert kutatónők szakmai sikereihez járul hozzá tevékenységével.  

    

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu