Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Nagyobb szerepet vállal az egyház a társadalmi életben

2013. December 23. 10:01
Nagyobb szerepet vállal az egyház a társadalmi életben
Meghatározóvá vált az egyház társadalmi szerepvállalása, amit az egyre növekvő igények is elősegítenek.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hölvényi György Budapesten egy sajtótájékoztató keretében fejtette ki az egyház társadalmi szerepvállalásának fontosságát. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy felmérések szerint a szülők egyre inkább igénylik, hogy a gyermekeik egyházi oktatásban vegyenek részt. Jelenleg 220 ezer diák tanul egyházi intézményben, ez a létszám az összes tanuló 11-12 százaléka. Ennél azonban jóval nagyobb lenne az igény az egyház keretein belül történő oktatásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma segíti az egyházakat a társadalmi szerepvállalásban és az egyházak is a legtöbb területen is megfelelő ütemben fejlődnek.


Jelentősen nőtt az egyházak társadalmi szerepválalása

A választható hit- és erkölcstan két évfolyamon történő bevezetésénél is látszik, hogy a diákok több mint fele a hittant választja, így egyértelműen kijelenthető, hogy van igény az egyházi oktatásra. Fontos kiemelni az egyház szerepvállalását a gyermekvédelmi szakellátás területén is. Jelenleg az egyházi fenntartású gyermekvédelmi szakellátásban 6336 férőhely van, ami a 2010-es férőhelyek négyszerese. A nevelőszülői férőhelyek pedig a 2010-es évhez viszonyítva négy és félszeresére nőttek. Az egyházak társadalmi szerepvállalásában nagyon jelentős, és kiemelendő, hogy az oktatás és a szociális tevékenységük területén is egy ",,hitből fakadó közösséget" alkotnak. A felmérések szerint az egyházak a mai magyar társadalom legnagyobb közösségalkotói.

Fontos az egyházak szerepe a társadalomban
Egyre nagyobb az igény az egyházi iskolák iránt

A sajtótájékoztatón Ábrahám Béla a szalézi rend magyarországi tartományfőnöke arról beszélt, hogy ",,szabad légkörben" foglalkoznak a fiatalokkal és ennek szellemében igyekeznek biztonságérzetet adni számunkra a mindennapi életben. Nagyon jelentős az a program, melynek keretében több helyszínen tízórai csomagot vehetnek át a gyerekek, ezzel biztosítják számukra, hogy ne éhesen menjenek iskolába. Ezen kívül korrepetáló programokkal és nyári táborokkal segítik a gyermekek fejlődését. Ezekben a programokban önkéntesek segítenek a gyerekeknek.

 

MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu