Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Belföldi hírek

Nagymértékben megugrott az álláshirdetések száma

2021. július 16. 09:43
Nagymértékben megugrott az álláshirdetések száma

A Profession.hu adatai szerint jóval több álláshirdetést adtak fel az idei második negyedévben, mint tavaly ilyenkor.

Számottevő növekedésről számolt be a Profession.hu a közzétett álláshirdetések számában és a cégek munkaerőkeresletében. A 2020-as adatokhoz képest a 2021-es második negyedévben 66%-kal több cég keresett munkaerőt a felületen. A portál ugyanakkor kiemelte, hogy a 2020-as nyár elején még jóval szigorúbb korlátozások voltak érvényben a koronavírus miatt és jóval bizonytalanabb volt a gazdasági környezet, mint az idei nyár elején. Ennek következtében két és félszer több álláshirdetés jelent meg az online felületen.

 

A Profession.hu adatai megbízhatónak mondhatók a munkaerőpiaci viszonyokról és adatokról, hiszen a legnagyobb állásközvetítő oldal a magyar piacon. A piacvezető portálon jelenleg több mint 4700 munkáltató hirdet, az aktív álláshirdetések száma pedig napi szinten 17000 és 18000 között mozog.

 

A most kiadott elemzésben Borsod, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében történt a legnagyobb emelkedés a közzétett álláshirdetések számában. A fizikai, segéd, illetve betanított munkáknál közel háromszoros emelkedést tapasztaltak az álláshirdetések számát tekintve a 2020-as második negyedévéhez képest, de a termelés, valamint gyártás iparágában is kétszer annyi hirdetés került fel a portálra.

 

Rengeteg munkaerőt keresnek a vendéglátó szakmában

 

A legészrevehetőbb növekedést azonban a turizmus, vendéglátás, HR, valamint marketing terület produkálta. Ezen kategóriákban közel háromszorosára növekedett a betöltendő állás a tavalyi évhez képest. Olyan szinten megugrott az említett iparágakban a közzétett hirdetések száma, hogy már munkaerőhiányról is beszélhetünk.

 

"Tavaly az első hullám alatt az előképzettséget, illetve felsőfokú végzettséget nem igénylő, gyorsabban betanulható szakmákra érkezett a legtöbb pályázat. Egy év elteltével a korlátozások feloldása utáni gazdasági stabilitással együtt ismét a magasabb képesítést igénylő pozíciók növekvő népszerűsége figyelhető meg a jelentkezési számok alapján, hasonlóan a járvány előtti piaci trendekhez" - közölte az elemzésben Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

 


Forrás: MTI, Profession.hu elemzése, Profession.hu honlap
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu