Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

Nagy könnyítés érkezett a napelemet telepítők számára

2021. július 03. 12:00
Nagy könnyítés érkezett a napelemet telepítők számára

A napelemes rendszert támogatással telepíteni kívánó magyar háztartások számára óriási könnyítés érkezett, hiszen mégis marad a szaldós elszámolás.

Nagy könnyítés érkezett azon magyar háztartások számára, akik támogatásból telepítenek napelemes rendszert, hiszen a kormány újabb rendelete szerint még nekik is marad a szaldós elszámolási rendszer, amely sokkal előnyösebb, mint a bruttó elszámolás. Eredetileg úgy volt, hogy július 1-től a bruttó elszámolás lép életbe a támogatással megvalósuló projektek esetében, azonban a kormány módosította a határidőt. 

 

"Megmarad a szaldóelszámolás a napelem-telepítéseknél az otthonfelújítási támogatást igénybevevőknek, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célnak megfelelően 2030-ra legalább 200 ezer, átlagosan 4 kilowattos napelemes rendszer kerüljön telepítésre a háztartásoknál" - közölte Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

 

A korábban elfogadott jogszabályok úgy szóltak, hogy 2021. július 1-től a telepített napenergiás rendszerekre már a bruttó elszámolás lesz a hatályos. Az új döntések alapján azonban mégsem kerül bevezetésre ez az elszámolás, amennyiben a gyermeket nevelő családok az otthonfelújítási támogatást a napelemes rendszerek kiépítésére veszik igénybe.

 

A határidó módosítás vélhetően azért történt meg, mert a rengeteg igénylés miatt leterheltek a napelem telepítő szolgáltatók

 

"A szerdán megjelent rendeletmódosítás alapján a családok a programban továbbra is úgy igényelhetnek az újonnan telepített napelemes rendszerekre 50 százalékos támogatást, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten kerül összesítésre, annak egyenlege mértékéig sem energia díjat, sem rendszerhasználati díjat nem szükséges fizetni" - tette hozzá az államtitkár.

 

A döntésnek köszönhetően a napelemes hálózat egész évre ingyenes energiatárolási, valamint energiaszállítási szolgáltatást nyújt. A szaldós elszámolásnak köszönhetően arra is van lehetőség az újonnan telepítőknek, hogy a nappali többletet éjszaka használják, illetve, hogy a nyári többlettermelésből fedezni tudják a téli energiaégényüket.

 

A kormány feltehetően azért döntött a határidő meghosszabbítása mellett, mert hatalmas érdeklődés volt a támogatási programok iránt, így sok család kicsúszhatott a június 30-ai határidőből, hiszen annyire leterheltek voltak a napelem telepítő szolgáltatók.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu