Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.14. - Sunday, Tibor napja van.

Belföldi hírek

Módosították a Btk-t és döntöttek a szemétszállítási díjak csökkentéséről is

2013. April 23. 10:19
Módosították a Btk-t és döntöttek a szemétszállítási díjak csökkentéséről is

A fogyasztóvédelmi bizottság javaslata alapján a Parlament döntött arról, hogy  többen vehetik majd igénybe az eszközkezelő segítségét.

A parlamenti képviselők emellett döntöttek az önkényuralmi jelképek használatáról is, és a hétfői ülés témája volt a szemétszállítási díjak 2013. július 1-jétől esedékes csökkentése is.A most elfogadott módosítás szerint a szemétszállítási díjaknál a 2012. áprilisi árakat veszik a tízszázalékos csökkentés alapjául. Azaz a szolgáltatók júliustól a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetnék el a szemétszállításért.

A Ház határoz az önkényuralmi jelképek szankcionálásáról szóló kormányjavaslatról. Navracsics Tibor igazságügy-miniszter március végén nyújtotta be Btk.-módosító javaslatát.  Az Alkotmánybíróság februárban április 30-ai hatállyal megsemmisítette a büntető törvénykönyv (Btk.) azon rendelkezését, amely az önkényuralmi jelképek használatát tiltotta. Az Ab úgy ítélte meg, hogy a jelképhasználatot általában szankcionáló szabályozás aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

parlament

Módosították a Btk-t és döntöttek a szemétszállítási díjak csökkentéséről is


A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása szerint azt üldözik majd, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. Így rendelkezik majd a július 1-jén életbe lépő új Btk. is.

Április vége helyett október 31-ig kell a polgármesternek a képviselő-testület elé terjesztenie a jegyző által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót - az államháztartási törvény ezt rögzítő módosítását hétfőn fogadta el az Országgyűlés.


MTI/MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu