Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.29. - Wednesday, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Modern város lesz Tatabánya is

2016. March 22. 12:51
Modern város lesz Tatabánya is

A kormány Modern városok programjához csatlakozott március 22-én Tatabánya, ahol a városfejlesztés sarokköve a gazdaságélénkítés lesz. Erről Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba tatabányai polgármester állapodott meg az egykori bányászvárosban. Orbán Viktor a sajtótájékoztató elején reagált a reggeli brüsszeli robbantásokra is: részint részvétét és együttérzését fejezte ki, melyet már elküldött a belga kormánynak is, részint a terrortámadás következményeiről beszélt.

A kormányfő sürgette a belbiztonsági szervezetek kooperációját, és elmondta, hogy II-es fokozatú terrorkészültség bevezetésére adott utasítást a belügyminiszternek. Ezek után vágott bele a Modern városok program tatabányai megállapodásának bemutatásába. Orbán elmondta, hogy Schmitt Csaba polgármester - akinek hosszú évek óta tartó munkáját is méltatta - a gazdaságfejlesztést, és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést kívánja a város fejlődésének központi elemévé tenni. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a Fidesz-KDNP-vezetésű megyeszékhely - melynek 15 milliárdos adósságát 2010 után átvállalta a kormány - ma egy rendezett város, amely messzire került a rendszerváltás utáni depressziós állapotától. A bányászat megszűnte után új utakra tért Tatabányán a képzett munkaerőből egyes területeken már hiány is mutatkozik, a munkanélküliség pedig 6% alatt van. A megállapodás szerint a megyeszékhelyen és környékén élő 5000 munkanélküli embert minél nagyobb számban szeretnék a munka világába integrálni. Tatabánya közlekedésének korszerűsítése is fontos eleme a programnak: a vasútállomást és környékét közlekedési csomóponttá fejlesztik, mely mintegy 10 milliárdba kerülhet. A vasúti felüljáró kibővítése és egy aluljáró építése is benne foglaltatik. 40 új busz beszerzésére is keretet biztosít az állam.

 
A tatabányai sajtótájékoztató


Az ipari park területe 140 hektárral nőhet, megközelítését is fejlesztik. A gazdaságfejlesztés elengedhetetlen a szakképzés fejlesztése nélkül, ezért az Árpád Gimnáziumot reál gimnáziummá alakítják, és műszaki felsőoktatási képzést is teremtenek, mégpedig a duális képzés meghonosításával. A bányászhagyományok ápolásaként kívül-belül eredeti formájában állítják vissza a Tulipános házat, mely egykor a bányatiszti kaszinó volt. A bányakórházat is renoválják, új funkcióját később határozzák meg. A program része a bánhidai erőmű rekultivációja, valamint új vásárcsarnok és piac építése 1,5 milliárdból. Ugyanennyit szánnak egy megyei jogú városhoz illő könyvtár létrehozására. A sportélet támogatására uszodát és sportcsarnokot építenek. A már eddig is 10 milliárdot felemésztő Szent Borbála Kórház fejlesztését is befejezik.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu