Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

Mindketten erős Európát akarunk

2016. January 08. 10:06
Mindketten erős Európát akarunk

Ezt Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott 2016. január 7-i budapesti tárgyalása után jelentette ki. "Egy erős Európának pedig versenyképes Európának kell lennie" - hangoztatta Orbán Viktor David Cameronnak az unióval kapcsolatos négypontos javaslatáról szólva, amelyből "mi hármat úgy, ahogy van teljes mellszélességgel támogatunk". "Szellemi és stratégiai egyezés van közöttünk" - fogalmazott.

A magyar miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón elmondta: azonos a brit és a magyar álláspont arról, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerében. Egyetértettek abban is - folytatta -, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban. Ezzel a miniszterelnök a britek törekvéseire utalt, mely szociális rendszerük védelmét célozza.


A miniszterelnök arról is biztosította brit kollégáját, hogy Magyarország NATO-partnerként - az ország méretéhez illeszkedő súllyal - a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akciókban. A magyar-brit kétoldalú ügyeket a kormányfő rendben lévőnek nevezte, emlékeztetve, hogy Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb befektetője Magyarországnak, ahol 700 brit cég dolgozik, ezek pedig összesen több mint 50 ezer embert alkalmaznak. A migráció témájában Orbán Viktor kérdésre azt mondta: a józan ész azt diktálja, hogy minden felelős kormány védje saját polgárait. Magyarország fenn akarja tartani a schengeni szerződést, amihez meg kell védeni a schengeni határokat - közölte.

Miniszterelnökség / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu