Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.09.30. - Saturday, Jeromos napja van.

Belföldi hírek

Mesterséges hőforrást fejlesztettek

2023. March 25. 16:45
Mesterséges hőforrást fejlesztettek

eAz ATK NÖVI szakemberei egészen páratlan beruházást fejeztek be Magyarországon.

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) szakemberei egy egészen egyedülálló innovációt hoztak létre hazánkban. Az említett intézet kutatói egy olyan poloska csapdát alakítottak ki, amely egy eddig teljesen új, mesterséges hőforrás segítségével irányítja el az állatokat.

 

Ehhez hasonló módszereket a növénytermesztésben már régóta alkalmaznak a kutatók, a poloskák elkapásához azonban még sosem használták Magyarországon.

 

Páratlan megoldás a mesterséges hőforrás bevetése

 

A régi módszerek használata és az új környezetbarát megoldás bevetése a jövőben lehetővé teszi, hogy a növénytermesztésben ne okozzanak olyan nagy kárt a poloskák és azok gyérítése.

 

Mivel hazánkban jelenleg több inváziós poloskafaj is tömegesen elterjedt, ezért az elmúlt időszakban rengeteg kárt okoztak a növénytermesztésben. A fejlesztés erre a problémára reagált, ám olyan módon, hogy az környezetvédelmi szempontból is elfogadható legyen.

 

A létrehozott mesterséges hőforrást a kutatók már az idei évben elkezdik bevetni, ezáltal pedig a poloskák új, de kedvező helyre települnek.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu