Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Belföldi hírek

Mérföldkő a hazai robotikában

2023. január 27. 13:03
Mérföldkő a hazai robotikában

A hazai egészségügy újabb mérföldkövet ért el a robottechnikai beavatkozásokban.

Ismételten egy komoly szakaszhoz ért Magyarországon az egészségügy robotizációja, ugyanis a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) bejelentette, hogy megtörtént hazánkban az első olyan fül-orr-gégészeti műtét, amelyet robottal hajtottak végre.

 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) egy jóindulatú elváltozást műtöttek ki a páciensből a csúcstechnológiás robottal. Az egészségügyi intézmény beszámolója alapján az operáció jól sikerült.

 

A beavatkozást az úgynevezett DaVinci Xi robot eszközzel hajtottak végre. Az ultramodern eszközt az elmúlt hónapokban szerezte be a pécsi intézmény. A DaVinci Xi főleg sebészeti műtétek alatt bevethető.

 

A robotokkal már most hatékonyabbak a műtétek

 

DaVinci Xi fő előnye, hogy képes eltávolítani az olyan daganatos elváltozásokat, amelyek a garat vagy a száj körül találhatóak, mindemellett pedig jóval hatékonyabb, illetve nem okoz akkora roncsolást a szervezetben, mint a klasszikus műtétek.

 

A robotokkal egyébként egyre több olyan operációt lehet végrehajtani, amelyek daganatos elváltozásokhoz kapcsolódnak. Ezek egyelőre főleg olyan műtétek, ahol a megbetegedés még a korai szakaszban jár, de a jövőben még komolyabb beavatkozásokat is rá lehet majd bízni a robotokra.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu