Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.05.29. - péntek, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Mentőöv a kisiskoláknak

2011. július 16. 05:50
Mentőöv a kisiskoláknak
Huszonnégy bajban lévő településnek nyújt gyorssegélyt iskoláik megőrzése érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága. A támogatás mértéke összesen 191 millió forint, ebből létszámarányosan 5-15 millió forint közötti összeget kapnak a működőképesség határára sodródott önkormányzatok - jelentett be sajtótájékoztató keretében Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.
A korábbi két kormányzati ciklus idején 163 kisiskola zárt be. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a tájékoztatón bejelentette, hogy a költségvetés 300 millió forintot különített el a bezárt kisiskolák újraindítására, ám az ezzel járó gondokat csak négy település - Érnagypatak (Geszteréd), Lipót, Pecöl, Siklósnagyfalu - merte felvállalni. A 300 millióból 100 millió forinttal támogatta az államtitkárság tehát a négy önkormányzatot, a fennmaradó 200 millióból pedig azokat a falvakat segítik meg, amelyek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordultak, hogy megmentsék iskolájukat a bezárástól.
A települések a most kapott összeget főleg bérpótlásra és a közüzemi számlák finanszírozására fogják költeni.
Hoffmann Rózsa fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kisiskola nem azt jelenti, hogy alacsony színvonalú lenne az oktatás.ngsúlyozta. Az államtitkár elmondta, hogy a mostani gyorssegély után hosszú távon a készülő közoktatási törvény fogja rendezni ezeknek az intézményeknek a helyzetét. Rendkívül fontos ugyanis, hogy megmaradjanak a településeken az iskolák, ha másképp nem, hát legalább az alsó tagozat, még ha összevont formában is. Ellenkező esetben arra kényszerülnek az ott élő fiatalok, hogy elhagyják otthonukat. A kisiskolák megőrzése tehát nem gazdasági, hanem társadalompolitikai kérdés.
A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa bejelentette, hogy a 2011/12-es tanév nemzeti megnyitóját ezért egy olyan községben tartják, ahol ősszel újraindul a korábban bezárt iskolában a tanítás, mégpedig a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
A támogatott települések:
Bács-Kiskun megye: Tataháza (10 millió Ft), Kunbaracs (8 millió Ft). Baranya megye: Palotabozsok (5 millió Ft). Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Szuhogy (5 millió Ft), Rudolftelep (5 millió Ft), Szakáld (5 millió Ft). Győr-Moson-Sopron megye: Rábatamási (10 millió Ft). Heves megye: Rózsaszentmárton (5 millió Ft), Mezőszemere (10 millió Ft). Jász-Nagykun-Szolnok megye: Jásztelek (8 millió Ft), Kőtelek (15 millió Ft), Tiszagyenda (10 millió Ft). Nógrád megye: Magyarnándor (10 millió Ft), Nagybárkány (15 millió Ft). Pest megye: Kemence (5 millió Ft). Somogy megye: Szentbalázs (10 millió Ft), Juta (5 millió Ft), Magyaratád (5 millió Ft). Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Tiszakerecseny (10 millió Ft). Tolna megye: Gyulaj (5 millió Ft). Vas megye: Horvátzsidány (5 millió Ft), Hegyhátszentjakab (5 millió Ft), Veszprém: Bakonyszentkirály (10 millió Ft), Somlószőlős (10 millió Ft).
(T.A)
forrás:Oktatásért Felelős Államtitkárság
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu