Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.14. - Friday, Vazul napja van.

Belföldi hírek

Megtorpant a téli hónapokban a foglalkoztatottság javulása, ugyanakkor folytatódni fog

2017. February 27. 13:11
Megtorpant a téli hónapokban a foglalkoztatottság javulása, ugyanakkor folytatódni fog

A Központi Statisztikai Hivatal kiadott jelentéséből kiderül, hogy 2016. november-2017. januárban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 401 ezer volt, 161 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az adat némi, 10 ezres csökkenést mutat az előző három havi adathoz képest.

A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 2,9 százalékponttal 67,4 százalékra javult, de 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző két jelentésben közölt háromhavi gördülő átlagnál. A férfiak foglalkoztatási rátája 0,2 százalékponttal romlott a tavaly szeptember-novemberi 74,0 százalékos csúcshoz viszonyítva, a nők foglalkoztatási rátája viszont harmadik hónapja változatlanul 61,2 százalékos. Elemzők szerint folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése az idén, de a folyamat a szakemberhiány miatt már komolyabb akadályokba ütközhet.

 

Pályakezdő álláskeresők Magyarországon

Pályakezdő álláskeresők Magyarországon

 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, hogy a foglalkoztatottság növekedésének megakadása azt jelezheti, hogy egyre nehezebbé válik a hazai munkaerőhiányos környezetben a további létszámbővítés a vállalatoknak. A szakember szerint idén a munkaerőpiaci helyzet elsősorban a bérek emelésével javul majd tovább. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ugyanakkor a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentése segítheti a munkaerőpiac átszerveződését.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu