Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Megszavazta az Országgyűlés a megyei önkormányzatok adósságának átvállalását

2011. November 22. 10:55
Megszavazta az Országgyűlés a megyei önkormányzatok adósságának átvállalását
Az Országgyűlés hétfőn 251 igen szavazattal, 102 nem ellenében fogadta el Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter megyei önkormányzati intézmények államosításáról szóló javaslatának minősített többséget igénylő rendelkezéseit.
Január 1-jétől tehát már biztos, hogy állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Az állam ugyanakkor átvállalja a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

Az Országgyűlés

Megszavazta az Országgyűlés a megyei önkormányzatok adósságának átvállalását


Az eredetileg tervezett megyei intézményfenntartó központ helyett a parlament - az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító javaslatát elfogadva - úgy döntött, hogy az egészségügyi intézmények kivételével az átvett intézmények fenntartását a kormány által rendeletben kijelölt szerv látja el. Ennek előkészítésére a kormánymegbízott intézményi biztost nevezhet ki.

Navracsics Tibor


Orbán Viktor miniszterelnök még október 3-án írt alá megállapodást 19 megyei közgyűlési elnökkel arról, hogy 2012. január 1-jével az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott adóssággal együtt, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel. A kormányfő szerint ezzel a rendszerváltáskor elkövetett hibát javítottak ki.


Az intézményátvétel érdekében az Országgyűlés november 7-én módosította az alkotmányt is, rögzítve: törvény rendelkezhet arról, hogy a helyi önkormányzat tulajdona az államnak vagy más helyi önkormányzatnak ingyenesen átadható. Navracsics Tibor szerint ugyanis a megyei önkormányzatok adósságállománya a gazdasági növekedés egyik korlátja.


MTI/MCOnet
-kt-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu