Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Megnyílt az ország első illatmúzeuma

2021. május 31. 12:19
Megnyílt az ország első illatmúzeuma

Befejeződött az ország első illatmúzeumának kivitelezése, amelyet vasárnap át is adtak Pannonhalmán.

Az ország első illatmúzeuma a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében nyílt meg, amely múzeumi kiállítás az 1000 éves bencés szerzetesi gyógynövények világát mutatja be a látogatóknak.

 

Az átadón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is felszólalt, aki elmondta, hogy azok, akik az elmúlt évezredben Pannonhalmán éltek, azok minden korszakban tettek azért, hogy Magyarország megőrizze hagyományait, illetve, hogy a kereszténység valóban hitbeli meggyőződés legyen az országban.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy a Pannonhalmi Főapátság rendkívül komoly gazdasági erővel bír, hiszen 200 munkavállalót foglalkoztat, illetve a térség turizmusának is fontos tényezője, mindemellett pedig több 100 éves termékeket képesek a piacra bevezetni, ráadásul mindezt jelenkori üzleti megoldásokkal egybekötve.

 

Az illatmúzeum átadóünnepségét Gulyás Gergely nyitotta meg

 

"Mindaz, ami itt történik, méltó ahhoz a keresztény örökséghez, amelyet Pannonhalma megjelenít. Pannonhalmának az ezeréves múltja még a kommunista diktatúrát is arra indította, hogy Debrecennel együtt, ha csak felmutatható látszatként is, de megmaradhassanak az egyházi oktatásban. A Pannonhalmi Főapátság élt ezzel a lehetőséggel, és olyan diákokat nevelt, akiken keresztül sikerült megőrizni és átmenekíteni a rendszerváltást követő időkre az egyházi oktatást.” - mondta Gulyás Gergely

 

Gulyás Gergely beszédéből az is kiderült, hogy 2010 óta a kormány 8 milliárd forinttal támogatta a Pannonhalmi Főapátság felújításait, a napokban megnyitott illatmúzeum kivitelezése pedig közel 1 milliárd forintba került.

 

A megnyitón Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa is felszólalt, aki elmondta, hogy Magyarországon kívül a legközelebb Franciaországban található hasonló illatmúzeumi kiállítás.

 


Forrás és képek: MTI/Krizsán Csaba
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu