Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.01.18. - kedd, Piroska napja van.

Belföldi hírek

Megnyílt a szegedi lézeres kutatóintézet látogatói tere

2021. december 12. 12:00
Megnyílt a szegedi lézeres kutatóintézet látogatói tere

Interaktív látogatói teret adtak át Szegeden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben.

Immáron a közönség is megtekintheti a legújabb szegedi tudományos beruházást. Szegeden a közelmúltban adták át a korábban létrehozott ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet interaktív látogatói terét, amelynek legújabb funkciója már az érdeklődők előtt is megnyitott. A fejlesztések eredményeképp új optikai eszközök, a fizika törvényszerűségét ismertető játékok és az intézmény tevékenységét bemutató alkalmazások kerültek a helyszínre.

 

Az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) fő küldetése, hogy az ultrarövid impulzusokat adó fényforrások lehető legszélesebb skáláját tegyék hozzáférhetővé a tudomány iránt érdeklődő személyek számára, mindezek mellett pedig szeretnék elősegíteni belföldön és nemzetközi viszonylatban is a tudományos és technológiai fejlesztéseket.

 

A létesítmény a fiatal kutatók számára is érdekes lehet

 

Az átadón az is elhangzott, hogy a klímaváltozás véghezviteléhez nem lesz elegendő több szélturbinát vagy több napelemet telepíteni az országba, így a nukleáris energia előnyeit is ki kell használni. Az ELI-ALPS a funkcióinak köszönhetően képes elősegíteni a tiszta atomenergia megteremtését, így nagy szerepet vállalhatnak a klímaváltozásban.


A látogatóközpont a fiatal tehetségek képzeletét is beindíthatja, akik később fizikusok szeretnének lenni. A Fókusz projektnek tehát az oktatás szempontjából is kiemelt jelentősége van hazánkban, hiszen a tudományt, a mérnöki és természettudományi képzéseket erősen támogatja.

 

Forrás: MTI, ELI-ALPS

Képeink illusztrációk.

CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu