Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Megkönnyíti a sütőolaj szelektálását a CseppetSem! program

2021. február 16. 10:10
Megkönnyíti a sütőolaj szelektálását a CseppetSem! program

A szelektív hulladékgyűjtés forradalmasítását várják a CseppetSem! program beindulásától, ami nem egy ördögtől való gondolat. A Biotrans Kft. által életre hívott kezdeményezés a rendszerszerű sütőolaj begyűjtést célozza, és ez egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A cég ösztönzőleg még visszatérítést is vállal. 

CseppetSem! programban egyre több önkormányzat vesz részt, a sütőolaj gyűjtésre pedig egyre nagyobb hangsúly helyeződik országszerte. A szelektív hulladékgazdálkodás egyik alapjául szolgáló olajgyűjtés eddig viszont nem volt túl kényelmes háztartások szempontjából. A lelkesedés minden esetben csökken, ha a hulladékgyűjtők a háztartásoktól távolabb helyezkednek el, mint például jelenleg a legtöbb hulladékudvar.

 

Ezt a piaci rést használja ki egyrészt a Biofilter Kft. Házhoz mennek az összegyűjtött olajért, még le sem kell szűrni, begyűjtik, majd újrahasználják motorolaj gyártáshoz az összeszedett hulladékot. A Biofilter az a cég, amelyik a Mol kutakról szállítja el az oda leadott használt sütőolajakat már 2010 óta, amelyek tisztítás után szintén felhasználhatóvá válnak.  

 

Olajhasználat

 

Egyes élelmiszerboltok előtt is találkozhatunk használt sütőolaj gyűjtőkonténerrel, amelyeket szintén a Biofilter ürít. Ezek annyira népszerűek, hogy valószínűleg a közeljövőben új egységeket kell telepíteni, mert egy-egy esetben már túlzott mennyiségű olaj kerül ki. 

 

Másrészt egyre népszerűbb a Biotrans Kft. projektje, mely a CseppetSem! nevet viseli, és az igazi forradalmasítást jelentheti. Eddig 420 településen helyztek ki speciális gyűjtőedényeket, amelyekbe a mindenféle sütőolajat lehet helyezni. Egyelőre 1,8 milliós lakosságeléréssel büszkélkedhet a vállalat, de a kormány környezetvédelmi intézkedései miatt a közeljövőben hatalmas ugrásra számítanak. A program érdekessége, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében az önkormányzatokkal együttműködve visszatérítést ad a Biotrans. 

 

A használt olaj szelektív gyűjtése rendkívül fontos, a lefolyóba kerülő olaj ugyanis egyrészt a csöveket és a teljes rendszert rongálja, vízből való kitisztítása jelentős többletköltséget jelent, a háztartásokban pedig sokkal hamarabb elindulnak az amortizációs folyamatok. Emellett az élővizek ökoszisztémáját is rombolja, különösen veszélyezteti a vízi élőlények életét.  

 

 

M. A. 

Forrás: vg.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu