Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.13. - csütörtök, Szervác napja van.

Belföldi hírek

Megkezdték a vakcinák beadását Magyarországon

2020. december 28. 09:04
Megkezdték a vakcinák beadását Magyarországon

Először a Dél-Pesti Centrumkórház kapott a Magyarországra érkezett, koronavírus ellen bizonyítottan hatásos vakcinából.  December 28-ig már több más településre, többek közt Nyíregyházára és Debrecenbe is szállítottak az Egyesült Államokban élő magyar vegyész által kifejlesztett oltóanyagból. 

Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be a Covid-19 ellen, hogy a frontvonalban állók védettséget kapjanak. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a tömeges oltás csak később kezdődik meg. Ingyenes lesz a vakcina, és Kásler szerint önkéntes alapon bárki kérheti beoltását.  

 

A Dél-Pesti Centrumkórház után fővárosi kórházakba és országszerte több településre, például Debrecenbe is eljutott már az oltóanyag. Belgiumból összesen 9750 adag érkezett belőle hazánkba. Egy ember két oltást kap a megfelelő védettségért.  

 

Oltás Nyíregyházán

 

A Semmelweis Egyetem egészségügyi dolgozói is megkapták az oltást. Az egyetem rektora, Merkely Béla elmondta, hogy a vakcinának károsító hatása nincs, és a második oltás után 95 %-os, hosszútávú védettséget nyújt.  

 

A szóban forgó Pfizer-BioNTech vakcina egy szolnoki származású biokémikus, Karikó Katalin nevéhez fűződik. Az ő kutatása az alapja a Magyarországon is használt vakcinának. Karikó a BioNTech vállalat alelnöke, és társaival módosított ribonukleinsavra épülő módszer kidolgozásával kezdték el vakcina-fejlesztéseiket. Amerikai újságírók szerint Karikó Nobel-díjra is esélyes a felfedezéséért, amellyel hatákony Covid-19 elleni oltóanyagot tudtak fejleszteni.  

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Balázs Attila 

 
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu