Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

Megalakult az Energetikai Innovációs Tanács

2018. October 03. 14:04
Megalakult az Energetikai Innovációs Tanács

A tiszta, fenntartható és okos energia támogatására alakult meg az Energetikai Innovációs Tanács, a tanács munkájának eredményeit beépítik a hamarosan elkészülő új Nemzeti Energiastratégiába. 

A testület munkacsoportjai a résztevők tapasztalatai és javaslatai alapján vizsgálni fogják az energiacsökkentést, a rendszerirányítási rendszereket és villamosenergia-tárolási lehetőségeket, az energiaforrásokat és áramtermelést, a hálózatfejlesztést, valamint a fogyasztói igényeket - ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezető megjegyezte, hogy a Nemzeti Energiastratégia része a második Nemzeti éghajlatváltozási stratégiának, amelynek országgyűlési vitája elindult. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter üdvözölte a tanács felállítását, amelynek keretében az ágazat szereplői, a vállalatok, szolgáltatók, hatóságok, a szakmai és tudományos partnerek nem csupán napi szintű, hanem hosszú távú kérdésekben is rendszeresen egyeztethetnek.

 

 

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter is sürgette a hosszú távú, átfogó szakmai programok megalkotását. Kádár Andrea, az ITM energiaügyekért felelős helyettes államtitkára a fejlesztések legfontosabb céljának a rugalmasságot nevezte, a legfontosabb kihívások között pedig a kiserőművek integrációját, az innovatív energiatárolási lehetőségeket, a fogyasztói igények változását és a radioaktív hulladékok hosszú távú elhelyezését, kezelését és feldolgozását említette. Ifj. Chikán Attila, az Alteo Group energetikai szolgáltató vezérigazgatója az időjárásfüggő áramtermelők integrációját sürgette. 

Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese a szűkülő energiaforrások átgondoltabb felhasználását, valamint a műszaki felsőoktatás és az ipar együttműködését szorgalmazta az új típusú villamosenergia-rendszerek kialakításában.

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke az energiafelhasználást csökkentő megoldások alkalmazását javasolta a tervezésben és üzemeltetésben. Javasolta egyúttal, hogy a tanács foglalkozzon a panelépületek felújítására korábban kidolgozott szakmai anyagokkal is.

Kóbor György, a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója az energiaszektor átalakulásának gyorsaságát jellemezve úgy fogalmazott: ami ma innováció, az holnap termék. Az egymás után születő fejlesztések rendkívüli gyorsasággal válnak tömegtermékké, széles körben használt alkalmazássá - hívta fel a figyelmet.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu