Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.03.30. - hétfő, Auguszta napja van.

Belföldi hírek

Még tart a Bánhidai Erőmű belső vizsgálata

2009. július 25. 14:45
Még tart a Bánhidai Erőmű belső vizsgálata
Az év elején került nyilvánosságra az az adásvételi szerződés, melynek keretében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet értékesítette a Tatabányán található, ma már üzemen kívül álló Bánhidai Erőmű salak- és pernyehányóit. A terület néhány tízmillió forintért került magánkézbe, miközben a többmilliárdos környezetvédelmi kötelezettség továbbra is az állami tulajdonban lévő, és a talpon maradásért küzdő Vértesi Erőmű Zrt-t terheli. Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő pénteken kiadott közleménye szerint a tranzakció feltehetően szabálytalanul történt. A kérdéseire adott válaszokra még várni kell.
Bencsik János országgyűlési képviselő fél esztendő elteltével megismételte a Bánhidai Erőmű salak- és pernyetárolásra használt földterületeinek értékesítésével kapcsolatos kérdéseit. A tisztázatlan körülmények között történt ingatlanértékesítéssel kapcsolatos első kérdésére még Veres János pénzügyminiszter válaszolt 2009 februárjában, mely szerint a szóban forgó területet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet értékesítette 2007. december 12.-én, a Biopetrol Környezettechnikai Kft részére. Az MNV akkori vezérigazgatója, Tátrai Miklós, a botrány kirobbanását követően belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.


Bencsik most az iránt érdeklődött, hogy az elrendelt vizsgálat milyen megállapításokkal ért véget. Arra szeretett volna választ kapni, hogy a szóban forgó földek tulajdonjoga, valamint az azokkal összefüggő környezetvédelmi kötelezettségek teljesítése elváltak-e egymástól, és a jelen helyzetben kinek a kötelessége a környezetvédelmi beruházások elvégzése. Oszkó Péter pénzügyminiszter válasza alapján a belső vizsgálat még nem zárult le, de az állásfoglaláshoz szükséges adatok, és dokumentumok már összegyűjtésre kerültek.


Figyelemmel a képviselő első kérdése óta eltelt időre, Oszkó Péter pénzügyminiszter felkérte az MNV vezérigazgatóját a vizsgálat mielőbbi lezárására, és ígéretet tett a képviselőnek, hogy a megállapítások kézhezvételét követően soron kívül tájékoztatja a vizsgálat eredményéről.

forrás: tatabanya.hu

-kt-

Szóljon hozzá a fórumon!
Tatabánya Online még több hírrel - www.tataon.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu