Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.17. - hétfő, Donát napja van.

Belföldi hírek

Még mindig sikeres a három éves CSOK program

2018. augusztus 08. 09:20
Még mindig sikeres a három éves CSOK program

2015. júliusában indította el a kormány a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), mely azóta is nagyon népszerű a családok körében.

Az elmúlt három évben 81 ezer család igényelte a családi és otthonteremtési kedvezményt, melynek keretében 232 milliárd forintnyi támogatás került kifizetésre a családoknak. A program elsődleges célja a családok megsegítése mellett az volt, hogy új erőre kapjon az építőipar és ezáltal erősödjön a gazdaság.

 

A program elérte a célját, hiszen harminc százalékkal több új lakást építettek az elmúlt egy évben, mint az előző időszakban és ez a növekvő tendencia várhatóan a jövő évben is fennmarad. Fontos szempont volt a CSOK program elindításakor az is, hogy a családokat ösztönözzék az újabb gyermek vállalására, amely szintén sikeresnek tekinthető, hiszen 26 ezer család vállalt újabb gyermeket a program biztosította lehetőségek okán.

 


81 ezer családnak segített már a CSOK program

 

Az otthonteremtési program keretében a CSOK mellett kedvezményes hitelfelvételre van lehetőség, ezen kívül biztosított az 5 százalékos áfakulcs és 5 millió forintig visszaigényelhető az áfa is. 2018. január elsejétől pedig arra is lehetőség nyílt, hogy ha a családban harmadik vagy további gyermek születik, akkor a már fennálló jelzáloghitelből gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek.

 

A népszerű CSOK program 2019-ben is tovább folytatódik. A költségvetésben 242 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Tervezik a program kibővítését is, erre több lehetőség és javaslat is felmerült már, például gondolkodnak azon, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak kedvezményes hitellehetőséget. A javaslatokról legkorábban ősszel várható döntés.

 

-BT-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu