Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Matolcsy György: van élet az IMF nélkül

2011. May 03. 15:24
Matolcsy György: van élet az IMF nélkül
Matolcsy György szerint Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF "kipaterolása" volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban.
A nemzetgazdasági miniszter a Széchenyi Klub keddi budapesti ülésén úgy vélte, hogy Magyarország legnehezebb, legkockázatosabb hadjáratát vívta meg, kevesen vélték ugyanis úgy, hogy van élet az IMF nélkül. "Megtettük és jól jártunk, saját utunkon, saját ütemezésünkben tudjuk csökkenteni az államadósságot" - mondta. Élet-halál harcnak nevezte az IMF-fel folytatott küzdelmet és úgy fogalmazott: a Nemzetközi Valutaalappal nem lehetett volna használni a bankadót, a válságadókat, nem "tudtuk volna a nyugdíjrendszer reformját folytatni". Az államadósság csökkentésben való civil részvétel és összefogás pedig további védelmet jelent - tette hozzá.

Matolcsy György

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy saját ütemezésükben tudják csökkenteni az államadósságot

Az államadósság csökkentése érdekében indult civil összefogást is szabadságharcos mozgalomnak nevezte a miniszter és emlékeztetett arra, hogy Magyarország optimista, méltósággal vállalható Széll Kálmán Tervének végrehajtásával 2014 végéig az államadósság szintje a GDP 65-70, 2018-ra pedig 50 százalékára csökkenhet. Szavai Szerint az, hogy az 50 százalékos szintet az alaptörvény is rögzíti hatalmas erőt ad, "a gazdasági szabadság, a pénzügyi függetlenség garanciája", amely mögött erkölcsi megfontolás áll.

Az elmúlt tíz évben mindössze 40 ország tudta csökkenteni az államadósság szintjét, Magyarország nemhogy nem tartozott közéjük, de a 20 leggyorsabban eladósodó ország csoportjába tartozott. A következő tíz évben 30 ország tudja majd mérsékelni az államadósságot. Ha sikerül a Széll Kálmán terv céljainak megvalósítása Magyarország az első tíz ország között lesz - mondta a miniszter. Ma még azonban az ország a gazdasági fordulat legelején áll, még nem történt meg a beruházási, a foglalkoztatási és a növekedési fordulat. Az ipari export és a beruházások nőnek, az építőipar azonban még a trendforduló előtt áll - tette hozzá. Matolcsy György szerint ugyanakkor az első biztató jeleket már lehet láthatók, és hangsúlyozta, hogy sikereket csak összefogással lehet elérni, ezért a kormány nevében köszönetet mondott az államadósságot csökkentő civil felajánlóknak.

Rédly Elemér Győr-Szabadhegy plébánosa

Rédly Elemér plébános döntésének nem voltak politikai okai

A rendezvény vendége Rédly Elemér Győr-Szabadhegy plébánosa, a Győri Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára, az államadósság csökkentő alap ötletgazdája és elindítója hangsúlyozta, hogy döntésének nem voltak politikai okai és jelezte, hogy már befizette az általa felajánlott 1 millió forintot. Mint mondta, a kisemberek adománya erkölcsi megújulást is elindíthat, amely nélkül a gazdasági irányváltás sem lehet sikeres.

 

Forrás: fidesz.hu

-BÁ-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu