Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Mától változik a Btk: bűncselekmény lett az illegális határátlépés

2015. September 15. 11:09
Mától változik a Btk: bűncselekmény lett az illegális határátlépés

Kedd 0 órától önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni. Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz 2015.szeptember 15-től. A kerítésen majd táblák jelzik majd, merre van a legközelebbi határátkelőhely, ott lehet majd menekültstátuszt kérni. Orbán Viktor a miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában elmondta: „A határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak” – mondta Orbán Viktor hozzáfűzve, hogy eddig sem lehetett volna Magyarország határát a határátkelőhely-pontokon kívül máshol átlépni.

 

Orbán Viktor a miniszterelnök

 

Orbán Viktor a miniszterelnök reagált a kerítéssel kapcsolatos bírálatokra

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője is megerősítette: Regisztrációs pontokon adhatják be menedékkérelmüket a határ mentén az érkezők keddtől. A menekültek ellátásáról azt mondta: a szerb hatóságok és "adott esetben a magyar hatóságok" közös feladata lesz, ez akkor dönthető el, ha látják, hogy hány ember van az adott területen. "Amit a humanitárius hozzáállás megkövetel, azt a magyar hatóságok meg fogják tenni" - jelentette ki a szóvivő. A kerítéssel kapcsolatos bírálatokra válaszul Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: míg a vasfüggönyt azért építették, hogy elvegyék a szabadságunkat, addig "amit most építünk (...), azt a saját életformánk és szabadságunk megvédése érdekében építjük".


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu