Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.01.22. - szombat, Vince napja van.

Belföldi hírek

Másfél milliárdos mesterséges intelligencia alapú fejlesztés indul Debrecenben

2021. november 29. 12:00
Másfél milliárdos mesterséges intelligencia alapú fejlesztés indul Debrecenben

Mintegy 1,5 milliárd forintos értékben indít közös fejlesztést a mesterséges intelligenciához kapcsolódóan a Debreceni Egyetem és a GE Healthcare.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával indít közös mesterséges intelligencián alapuló projektet a Debreceni Egyetem és a GE Healthcare. Az innovációs beruházás a legmodernebb technológiákat használja fel és egy olyan mesterséges intelligencia alkalmazást fejlesztenek ki, amelynek köszönhetően a jövőbeli gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok hatékonyabbak lehetnek.

 

A két éves projektet 1,4 milliárd forintból indítja el a két intézmény és 50 kutató-fejlesztő szakember vesz részt benne. A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 800 millió forinttal támogatja. A beruházás eredményeként egy olyan adatbányászati platform jön létre, amely képes a rengeteg forrásból származó kórházi adatbázisokat gyorsan lekérdezni és értelmezni.

 

A gyógyszerfejlesztő cégek és a kórházak is hasznosíthatják a projekt által megvalósuló technológiát

 

A mesterséges intelligencia fejlesztés lehetővé teszi, hogy az adatokat egy integrált rendszerbe sűrítse az alkalmazás, így ez a beruházás lényegében a személyre szabott orvosi megoldások alapját hozza létre az országban. A projekt ugyan csak két éves, a végeredmény után azonban ezek a modellek tovább fejleszthetők, hogy minél pontosabb adatokkal dolgozhassanak a szakemberek.

 

A GE Healthcare nagyvállalatnak Budapesten és Szegeden is magasan képzett fejlesztői csapata van és az egészségügyi fejlesztések terén nagy tapasztalattal rendelkeznek. A vállalat partnere, a Debreceni Egyetem pedig szintén kiemelkedő tudományos teljesítményt tudhat maga mögött az egészségügyben, hiszen a Debreceni Egyetem Klinikai Központ éves szinten 3 millió beteg gyógyulását szolgálja a legmodernebb technológiákat alkalmazva.

 

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu