Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Martonyi János a keleti partnerségi politikájáról

2014. April 30. 10:46
Martonyi János a keleti partnerségi politikájáról

A keleti partnerség kezdeményezés eszköz az EU keleti kapcsolatainak megerősítésére - mondta Martonyi János külügyminiszter a visegrádi csoport és a keleti partnerség külügyi vezetői budapesti tanácskozásán.


Martonyi János közölte: bár lényeges változás történt a geopolitikai környezetben, továbbra is érvényes az EU keleti partnerségi politikája, és a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elkötelezettek abban, hogy azt megvalósítják.  A miniszter úgy véli, a jelenlegi geopolitikai helyzetben "mélyíteni és gyorsítani kell" az EU keleti partnerségi politikáját. A tárcavezető megjegyezte: a V4 segíti a keleti partnerség országait, hogy hiteles információhoz jussanak az EU-val kapcsolatban.

 

 

Martonyi János: Erősíteni kell a keleti partnerségi politikát

 A visegrádi országok külügyi vezetői hétfő délutáni tanácskozásukon közös nyilatkozatot fogadtak el. Ebben megerősítették támogatásukat Grúzia, Moldova és Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Elítélték "az orosz fegyveres agressziót, a Krím annektálását és az Ukrajna keleti részének destabilizálására irányuló politikai és fegyveres lépéseket". A V4-es külügyi vezetők ezt követően Budapesten egyeztettek a keleti partnerség országainak képviselőivel és az EU bővítési biztosával.

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu