Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.28. - szombat, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

Már a bankok is a mesterséges intelligenciába fektetnek

2021. október 20. 20:46
Már a bankok is a mesterséges intelligenciába fektetnek

A következő években óriási összegeket fognak a mesterséges intelligencia megoldásokba fektetni a pénzintézetek.

Komoly fejlesztésekkel készül Magyarországon az OTP Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A szervezet és pénzintézet az Infotér Konferencián jelentette be, hogy közös beruházást indítanak és komoly forrásokat fektetnek abba, hogy egy saját mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógépet fejlesszenek ki. A projektben a mesterséges intelligencia által használt rendszer természetesen magyar nyelven kerül kifejlesztésre.

 

A fejlesztés azért is lesz különleges, mert magyar nyelven hozzák létre a rendszert, a legtöbb mesterséges intelligencia alkalmazás pedig csak angolul érhető el, magyarul nem. A nyelvi akadályok elhárítását követően a rendszer már magyar nyelvű szöveges és audio adatokkal is képes lesz dolgozni.

 

A bank a jövőbe fektet a projekttel

 

Magyarországon is várható volt egy ekkora lépés egy pénzintézettől, hiszen a bankok ma már technológiai vállalatnak is tekinthetőek, mivel olyan modern megoldások szükségesek a mindennapi munka és biztonság megteremtéséhez. Az OTP nemcsak magyar, hanem a régió összes országának nyelvén is létrehozná a mesterséges intelligencia alkalmazást.

 

Az OTP és az ITM egy úgynevezett GTP3-as szintű nyelvi modellt fejlesztene ki, ezáltal olyan összegzéseket, elemzéseket és adatkereséseket tudnak végrehajtani, amelyhez a szöveges elemzés nélkülözhetetlen. Ennek köszönhetően minimálisra csökkenne az átfutási idő, így nagyban fel lehetne gyorsítani és pontosítani a döntések előkészítését a szektorban. A mesterséges intelligencia megoldásokban rejlő óriási lehetőségek kiaknázása előtt a jogi és támogatói környezetet is meg kell teremteni a feleknek.

 

Forrás: Portfolio, OTP, ITM
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu