Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

Magyarország megvétózná az EU lengyelek elleni szankcióit

2016. January 12. 06:06
Magyarország megvétózná az EU lengyelek elleni szankcióit

A Kossuth Rádió 180 perc című január 8-i műsorában Orbán Viktor beszélt lengyelországi tárgyalásáról is, amelynek során találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével. A miniszterelnök igazat adott a lengyeleknek, hogy nem lehet úgy beszélni velük, ahogy azt egyre gyakrabban teszik Brüsszelben. Megjegyezte, hogy hamarosan Magyarországra látogat Beata Szydlo, az új lengyel kormányfő.

A kormányfő kijelentette: az EU-nak nem érdemes azon törnie a fejét, hogy bármilyen szankciót is alkalmaz Lengyelországgal szemben, mert ahhoz teljes egyetértés kellene, márpedig Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat. "Több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik" - hangoztatta, megjegyezve: Magyarország már megszenvedte azt, ami most a lengyelekkel történik, és "mi is azt követeltük, hogy adják meg a magyaroknak a tiszteletet".Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című január 8-i műsorában

Az Európai Parlament január 19-re kitűzött egy Lengyelországról tervezett plenáris vitát. Az új, jobboldali lengyel kormányt - hasonlóan a 2011-es magyar helyzethez - az új lengyel médiatörvény miatt érik a brüsszeli támadások. Irányított demokrácia létrehozásától intett a lengyel kormány közelmúltbeli lépéseivel kapcsolatban Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Szintén a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (F.A.S.) című konzervatív német napilapban Viviane Reding volt európai uniós biztost, jelenlegi luxemburgi európai parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott: "a jogállamiság elleni támadás mindig az alkotmánybíróság elleni támadással kezdődik. Azután következik a média, előbb a közszolgálati, majd a kereskedelmi média. Ez a Putyin-Orbán-Kaczynski-logika".


MTI /MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu