Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.18. - vasárnap, Ilona napja van.

Belföldi hírek

Magyarország is erősítené kapcsolatait Latin-Amerikával

2015. június 10. 10:51
Magyarország is erősítené kapcsolatait Latin-Amerikával

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége csúcstalálkozóján Brüsszelben.

A második EU–CELAC, illetve a 8. EU–LAC csúcstalálkozóra 2015. június 10–11-én kerül sor. A csúcstalálkozót a két régió közötti kapcsolatok élénkítése illetve a globális kihívásokkal szembeni közös fellépés jegyében rendezik meg az Európai Unió központjában. A rendezvény témája: „Közös jövőnk alakítása: virágzó, összetartó és fenntartható társadalmak kialakítása polgáraink számára”. Az ülésen várhatóan 61 állam-, illetve kormányfő vesz majd részt, az elnöki feladatokat pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke látja el. A kétnapos esemény keretében a magyar kormányfő várhatóan kétoldalú tárgyalásokat is folytat közép- és dél-amerikai országok vezetőivel, de sor kerül a visegrádi országok – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – miniszterelnökeinek szokásos külön egyeztetésére is.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége csúcstalálkozója

 

Szijjártó Péter: Magyarország nemrégiben indította el a déli nyitás stratégiáját

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, hangsúlyozta: Egybevág a magyar törekvésekkel az EU és Latin-Amerika kapcsolatainak erősítése. Elmondta, hogy Európa viszonylag lemaradt Oroszország és Kína mögött a Latin-Amerikával való együttműködési lehetőségek kiaknázásáért folyó versenyben. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország nemrégiben indította el a déli nyitás stratégiáját, ami a magyar külgazdasági stratégia fókuszába helyezi Latin-Amerikát. A magyar diplomácia vezetője több kétoldalú megbeszélést is folytat, egyik ilyen tárgyaló partnere a kubai külügyminiszter.

 

MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu