Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Magyarország érdeke az erős és sikeres Európa

2018. May 23. 13:13
Magyarország érdeke az erős és sikeres Európa

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európa jövője című nemzetközi konferencián hangsúlyozta: Magyarország célja és érdeke az erős és sikeres Európa, és természetes, hogy vita van arról, milyen út vezet ehhez.

A kétnapos tanácskozáson tartott nyitóelőadásában a külügyminiszter kiemelte: az erős Európához szükséges a szabad versenyt engedni Európán belül is, vissza kell adni az európai emberek biztonságát, meg kell őrizni Európa keresztény identitását, a következő hétéves költségvetésről tisztességes vitát kell folytatni, nem szabad tovább erodálni az európai demokráciát, továbbá szükség van az EU gyors bővítésére.

 

Magyarország célja és érdeke az erős és sikeres Európa

Az erős Európához szükséges a szabad versenyt engedni Európán belül is,  a következő hétéves költségvetésről tisztességes vitát kell folytatni, és szükség van az EU gyors bővítésére

 

A tárcavezető kifejtette: vannak, akik szerint erős unió csak gyenge tagállamokra épülhet, ha a tagállamok kompetenciáit összegyűjtik egy központban, de Magyarország szerint csak erős tagállamokra épülhet erős EU. Ennek része a szabad verseny a tagállamok között és a biztonság helyreállítása is - mutatott rá. A következő uniós pénzügyi keretet illetően közölte: hazug beállítás, hogy az európai források egyfajta humanitárius segélyek Közép-Európának, hiszen ezek az európai szerződések alapján járnak, ráadásul Közép-Európa megnyitotta a piacait a nyugat-európai vállalatok előtt, amelyek hatalmas profitot csináltak itt. Szijjártó Péter kitért arra, hogy az EU jelenleg történelmi kihívások sorozata előtt áll. Mint mondta, Ukrajnában továbbra is háború zajlik, miközben az ország megmagyarázhatatlan lépéseket, döntéseket hoz, a Brexit miatt pedig az EU lassan elveszti gazdasági teljesítménye egyhetedét, és nem látni, pontosan milyen megállapodással sikerül lezárni a tárgyalásokat.

 

A Várkert Bazárban rendezett konferencia a 2017-2018-as V4-es magyar elnökség kiemelt kulturális, tudományos eseménye. A rendezvény alkalmat kínál azon politikai, gazdasági folyamatok elemzésére, illetve identitásteremtő kulturális értékek bemutatására, amelyek nagy hatással vannak Európa jelenére, jövőjére, egyúttal kijelölik a közép-európai országok mozgásterét az Európai Unióban és azon kívül. A rendezvényen vezető politikusok, elismert professzorok, neves közszereplők osztják meg gondolataikat.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu