Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.12.10. - szombat, Judit napja van.

Belföldi hírek

Magyarország a multipoláris világrend erősödésében érdekelt

2015. november 25. 10:54
Magyarország a multipoláris világrend erősödésében érdekelt

Ezt Orbán Viktor közölte Li Ko-csiang miniszterelnökkel kínai tárgyalásain - tákékoztatta a kormány.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A magyar kormányfő Szucsouban az idei 16+1-es csúcstalálkozón vett részt, mely a kelet-közép-európai államok és Kína negyedik éve megrendezett tárgyalássorozata.

Havasi tájékoztatása szerint Orbán Viktor közölte kínai partnerével: Magyarország a multipoláris világrend erősödésében érdekelt, abban, hogy a renminbi (a kínai nemzeti deviza) világpénz legyen, illetve támogatjuk az Európai Unió és Kína lehető legszorosabb együttműködését. Magyarország kérte, hogy legyen lehetőség a magyar mezőgazdasági termékek kínai exportjának bővítésére, amire a kínai fél nyitottságát fejezte ki.


magyar-kínai megbeszélés


Orbán Viktor miniszterelnök  megbeszélést folytat Li Ko-csiang kínai kormányfővel a Kína és a közép- és kelet-európai államok (KKE) csúcstalálkozójának zárónapján a dél-kínai Szucsouban 2015. november 25-én. A magyar kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


A sajtóiroda vezetője szerint Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte, hogy öt évvel ezelőtt Magyarország még súlyos gazdasági válságban volt, melyből csodával határos módon sikerült kilábalni. A miniszterelnök leszögezte: ebben a folyamatban Kína kiemelkedő partnerünk volt, nehéz időkben segítette hazánkat visszatérni a növekedés és a fejlődés útjára. A tárgyaláson szóba került a Li Ko-csiang kínai miniszterelnök által szimbolikusnak tartott Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, de felvetették a Magyarország és Kína közötti újabb repülőjáratok indításának gondolatát is. Orbán Viktor tájékoztatta kínai kollégáját az Európai Unió előtt álló súlyos kihívásokról is - közölte Havasi Bertalan.


Miniszterelnöki Sajtóiroda / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu