Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Belföldi hírek

Magyar történelmi festményeket digitalizáltak

2023. január 31. 18:21
Magyar történelmi festményeket digitalizáltak

Magyarországon a kultúra és a történelmi ereklyék is bekapcsolódnak a digitális fejlesztésekbe.

Egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, valamint a robotika. Már évek óta, de főleg a járvány megjelenése óta tapasztalható ez a nagy átalakulás a globális piacon.

 

Az elmúlt időszakban egyre komolyabb létkérdéssé vált a digitális technológia és azok alkalmazása a különböző iparágakban.

 

A digitalizáció nem csak azt jelenti, hogy egy digitális eszközt használunk, hanem azt is, hogy valamilyen fizikai tárgyat valamely módon számítógéppel megtekinthetővé vagy feldolgozhatóvá teszünk.

 

A mai technológiával szinte bármi digitalizálható

 

Magyarországon mostanság a kultúrához kapcsolódó digitális fejlesztések is kezdenek elterjedni. Ezt bizonyítja az is, hogy befejeződött azoknak a festményeknek a digitalizálása, amelyek a Batthyáneum erdélyi fejedelmeket mutatják be.

 

A festmények olyan fontos kincsek a magyar történelem számára, hogy a tulajdonos gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat még a római katolikus egyház is visszakövetelte.

 

A festményeket egy rendkívül fejlett és precíz eljárással digitalizálták. A digitalizálás eredményeképp már elérhető a nagyméretű nagyítás is, ezért a festmény sosem látott eredeti színei is kiderültek.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu