Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Magyar sugárzásmérő kerül a Hold űrállomására

2021. március 18. 09:50
Magyar sugárzásmérő kerül a Hold űrállomására

Szenzációs bejelentést tett a Külgazdasági és Külügyminisztérium közösen az Energiatudományi Kutatóközponttal: egy hazai fejlesztésű sugármérő eszközt küldenek a holdkörüli pályára állított űrállomására. 

A belső sugárzásmérő rendszerre azért van szükség, mert az űrhajósok a földihez képest 250-szer nagyobb sugárzásnak vannak kitéve az űrállomáson. Ennek a rendszernek az egyik eleme lesz a magyar eszköz. A hazai fejlesztésű TRITEL sugárzásmérőt az ELKH laboratóriumában fejlesztették ki, és komoly engedélyeztetés útján került az ESA (Európai Űrügynökség) látóterébe.

 

Űrállomás

 

Lunar Gateway űrállomás fedélzetére nemcsak ezt az eszközt juttatja a magyar fejlesztőcsapat: meghívásos pályázatot követően kifejleszthetik az IDA központi egységét, és a prototípust is ők készíthetik el. A legyártásért a REMRED Kft. felel – ez az Energiatudományi Kutatóközpont által alapított honi űripari cég. 

 

A közlemény szerint az űrállomás belső sugárzásmérő rendszere az űrállomás lakó- és logisztikai moduljában fogja mérni az űrállomás falán átjutó és abban keletkező ionizáló sugárzás dózisát és jellemzőit az idő függvényében. Ugyan a Lunar Gateway nem lesz állandóan lakott, de az űrhajósok és eszközök biztonságának érdekében kulcsfontosságúak lesznek a mérési eredmények. Az űrállomás falának védelmét is mérni tudják általa, vagyis a jövő űreszközeinek kialakításában is szerepet játszik a sugárzásmérés, akár a marskutató expedíciók során is.

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu