Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Magyar siker: az egyik legnagyobb összefüggő szabad légteret hozták össze

2021. február 17. 09:31
Magyar siker: az egyik legnagyobb összefüggő szabad légteret hozták össze

HungaroControl koncepciója alapján jött létre Európa egyik legnagyobb összefüggő szabad légtere, melynek Magyarországon kívül még Bulgária, Románia és legújabb csatlakozóként Szlovákia is a tagja. 

A sikerhez szükség volt Szlovákia csatlakozásához is, az állam februártól már a hálózat része, így a SEE FRA - South East Europe Free Route Airspace nevű összefüggő szabad légtérhasználati fejlesztés Európa egyik legnagyobbja lett. További bővülés várható, a tervek szerint 2022-ben csatlakozik majd Lengyelország, Moldova és Litvánia is. 

 

HungaroControl koncepciója 2015-ben indult el, akkor vezették be a HUFRA eljárást (Hungarian Free Route Airspace). Ennek köszönhetően a légitársaságok szabadon megválasztott útvonalon üzemeltethetik járataikat a magyar légtérben. Ehhez csatlakoztak négy évvel később a bolgárok és a románok, 2021-ben pedig a szlovákok. Így jött létre az 1300 kilométert magába foglaló SEE FRA. 

 

Repülők útvonala

 

HungaroControl közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a SEE FRA részeként egy innovatív, moduláris koncepciót is javasoltak a magyar légiforgalmi szolgálat szakemberei, amely az együttműködés további bővítését teszi hatékonyabbá. Kevesebb adatot szükséges ezek alapján megadnia a szomszédos országok irányítóinak, mégis hatékonyan tudnak vele tervezni. 

 

A koncepció nem csupán a légitársaságoknak kedvez azzal, hogy a számukra legkényelmesebb útvonalat választhatják, globális környezetvédelmi hatása is van azzal, hogy a rövidebb útvonalakat használva csökkenthető az üzemanyag-felhasználás. Köztudottan óriási a repülőgépek használatának karbonlábnyoma, ezzel az optimalizálással viszont több tízezer tonnával csökkenthető a kibocsátás évente. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu