Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.27. - kedd, Adalbert napja van.

Belföldi hírek

Magyar-orosz-kínai vasúti szállítmányozási vegyesvállalat jön létre

2021. július 08. 13:00
Magyar-orosz-kínai vasúti szállítmányozási vegyesvállalat jön létre

Magyarországon egy magyar-orosz-kínai közös vasúti szállítmányozási vegyesvállalat alakul - közölték a moszkvai magyar nagykövetségen.

A részben magyar állami tulajdonú CER Cargo, valamint az orosz államvasút logisztikai cége, az RZD Logistics, illetve egy kínai partner közös vasúti szállítmányozási vegyesvállalatot hoz létre Magyarországon - közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár a moszkvai magyar nagykövetségen jelentette be a logisztikai vállalat megalakulását, ahol sajtótájékoztatót tartott.

 

A vállalat létrejöttéről szóló szerződést és megállapodást a napokban írta alá Mosóczi László az orosz közlekedési miniszter első helyettesével Dmitrij Zverevvel. A létrejött vállalatot még 2021-ben beszeretnék jegyezni az érintett felek, méghozzá Magyarországon. A magyar-orosz-kínai partnerek egyenlő tulajdonrészben állapodtak meg a cég létrehozásakor.

 

"Az európai irányú fuvaroknál az árualapot Kína fogja biztosítani, visszafelé a felek várhatóan egyebek között vegyipari és gyógyszeripari termékeket szállítanak majd Európából. Ez egy alternatív útvonal, hiszen a távol-keleti áruk jelentős része Fehéroroszország és Lengyelország felé megy. De egyrészt az az útvonal már túlterhelt, másrészt a Kína-Oroszország-Ukrajna-Magyarország útvonal a legrövidebb és a leggyorsabb Magyarország mellett Ausztria, Észak-Olaszország, Svájc és Dél-Németország felé is" - részletezte az államtitkár.

 

Új nagyvállalat létrehozásával Magyarország Közép-Európa egyik legfontosabb logisztikai központja lehet

 

Mosóczi László szerint a megállapodás célja, hogy ezerre növeljék a Kínából Magyarországra érkező szerelvények számát. Az államtitkár bejelentése alapján jelenleg évente csupán 30 szerelvény érkezik a Távol-Keletről, amelyet kevésnek tartanak.

 

"A Kína-Oroszország-Magyarország útvonal Záhony érintésével minden fél számára komoly gazdasági előnyöket fog jelenteni, jelentős mértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy Magyarország Közép-Európa logisztikai központja legyen. Maga Záhony is egy logisztikai központ lesz" - közölte Mosóczi László.

 

A megállapodás értelmében a magyar és orosz közlekedési szakemberek együtt fognak működni a kutatás-fejlesztési és a képzési területeken is. A jelenlegi tárgyalások alkalmával arról is egyeztettek a felek, hogy milyen korszerűbb vasúti karbantartási rendszert vezessenek be illetve, hogy milyen digitális technológiákat alkalmazzanak. Az egyezmény céljai között szerepel az is, hogy meggyorsítsák a határátkelést.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu