Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Magyar innováció: okoskukákat dobna piacra a Compocity

2021. március 22. 09:34
Magyar innováció: okoskukákat dobna piacra a Compocity

Compocity sorozatgyártatná egyre népszerűbb okoskukáit, amelyek a piacon egyedülálló eszközök: ötvözik a robottechnológiát és az évezredes komposztálási technikákat. Az eszköz maga is formabontó, elemeit 3D nyomtatással állítják elő, és 98 százalékban lebomlóak.  

Compocity Kft. szerveshulladék-rendszere egy beltérre szánt komposztáló. A szisztéma része maga az okosszemetes, amely robottechnológián alapul, valamint egy edukációs applikáció, amely ösztönzi a felhasználót a megfelelő komposztálásra, és közösségi élményt is ad, hiszen egy-egy modullal játékossá tehető a szemét újrafelhasználása Az ökorobot megvásárlásához szolgáltatások is járnak, mint például üzemeltetés, adatfeldolgozás és játékosítás. A gyerekek számára is érdekessé tehető a komposztálás, valamint egy-egy jutalom is jár a mobilapplikáción keresztül, ha bizonyos eredményeket elér a felhasználó.

 

Maga a komposztálás is egyre népszerűbb, a kertes házak esetében a kerti és háztartási hulladék komposztálása nem újkeletű dolog, városokban közösségi komposztálók érhetők el leginkább. Az utóbbi években a háztartási komposztálás is nagy szerephez jut, egyre több eszközt hirdetnek, amelyekkel akár panelban is könnyűszerrel komposztálhatjuk a háztartási hulladékot.  

 

Az okoskuka és a mögötte álló fejlesztőgárda

 

Compocity robotkukái is ezen az elven alapulnak, csakhogy használatukhoz nincs szükség talajlakó élőlényekre vagy földre. A modern technológiai megoldásokat évezredek óta használt komposztálási folyamattal vegyítik. Nem gilisztákkal végeztetik el a piszkos munkát, hanem zárt erjesztési folyamattal állítanak elő minőségi komposztot. További előnye a rendszernek, hogy sokkal gyorsabb: nincs szükség 6-12 hónapos lebomlási időintervallumra, 3-4 hét alatt már lebomlik a szemét, és használható is virágföldek dúsítására, vagy ha az adott háztartás nem tud mit kezdeni a komposzttal, egy másik mobilapplikáció, a ShareWaste segítségével fel is ajánlható másoknak.

 

A kukák sorozatgyártásához szükséges tőke bevonását tervezi a Compocity a Forbes szerint. A modern technológiai eszköz rendkívül népszerű, de előállítási költsége magas, így befektetőket vár a cég. Ha sikerül megfelelő mennyiségű pénzt összegyűjteni, nemcsak az innovatív eszköz szériagyártása kezdődhet meg, hanem további fejlesztéseket is végrehajtanának rajta.  

 

A Forbes szerint két nagy befektetője van már az ígéretes eszköznek, a Prímaenergia Zrt. És az Arete kockázatitőke-befektető adott a projektre összesen negyvenmillió forintot. Ezekből tíz továbbfejlesztett kukát gyártottak le hardverrel, szoftverrel és applikációval együtt, ezeket különböző intézményekben tesztelik.  

 

  

 

M. A. 

Forrás és fotó: Forbes/ Sebestyén László

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu